Kiemelt Szerbia 

Német lap: “Vučić beépül a koszovói kormányba!”

A Die Tageszeitung német lap felteszi a kérdést: “Hogyan magyarázza meg a szerb kormány a saját népének, hogy egy “háborús bűnös”, akit az Interpol köröz, a koszovói szerb kisebbség segítségével lett kormányfő?”. Az említett sajtóorgánum mindjárt meg is adja a választ a saját kérdésére: “Vučićnak ez is sikerülni fog, hiszen a markában tartja az egész szerb médiát.”

Mi több, a német újság szerint Vučić sohasem állt közelebb ahhoz, hogy úgyszólván beépüljön a koszovói kormányba, illetve beleavatkozzon a munkájába.

Ramush Haradinaj új koszovói miniszterelnöknek nagy békát kell lenyelnie a koszovói szerb községek közösségének elismerésével, amely állam az államban lehet, csakúgy mint a Boszniai Szerb Köztársaság (Bosznia-Hercegovina keretében).

Brüsszel ezt mindkét ország (Szerbia és Koszovó) EU-tagságának alapfeltételeként kezeli. Egyébként Haradinaj tavaly, mint ellenzéki politikus hevesen tiltakozott a szóban forgó feltétel ellen, most pedig úgymond reálpolitikusként viselkedik.

Ugyanakkor a volt koalíciós partnere, Albin Kurti, az Önrendelkezésért Mozgalom elnöke teljes erőbevetéssel küzd a koszovói szerb községek közösségének felállítása ellen. Szerbia, az EU és az USA Kurtiban látják a legnagyobb problémát és akadályt, miközen a koszovói albán fiatalok körében Kurti egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A fenti okok miatt Haradinaj kormánya meglehetősen ingatagnak minősíthető.

Vučić nyugodtan szemléli, sőt, élvezi a belső koszovói politikai konfliktusokat, amelyek egyelőre az ő malmára hajtják a vizet, véli a Die Tageszeitung.

(Fotó: Telegraf)   

Hasonló hírek