Kiemelt Szerbia 

“Én vagyok a szerbek Trumpja, Belgrád olyan lesz, mint Wall Street” (+ egyéb őrültségek)

Tíz évig Moszkvában bujkált, majd a Vučić-rezsim úgy döntött, nem baj, ha újra “boldogítja” Szerbia polgárait.

Bogoljub Karić oligarcha, akit a hatóságok korrupció vádjával 2006. óta körözték, nemrég büntetlenül visszatérhetett a hazájába. Az első dolga persze az volt, hogy agyondicsérje Vučićot, aki szerinte “kibékítette Szerbiát Nyugattal és Kelettel egyaránt, és legjobb gazdasági eredményeket ért el az ország létezése óta”.

A Blicnek adott interjújában ugyanakkor Matijević, Kostić és Mišković hirhedt oligarchákról is pozitívan nyilatkozott. Mint mondta, ha sikerülne megvásárolnia a PKB-t (Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát) ő (Karić) lenne a negyedik legnagyobb agrármágnás Szerbiában. Abban az esetben holland és izraeli technológiát vezetne be a termőföldeken.

Karić pártja, a Szerbia Ereje Mozgalom jelenleg koalícióban van a Szerb Haladó Párttal, de – mint mondta – önállóan is tudna érvényesülni.

Szavai szerint javasolni fogja, hogy a parlamenti küszöb a mostani ötről hét százalékra emelkedjen. Karić meggyőződése, hogy pártja idővel akár a 70 százalékot is elérheti. Napi szinten állítólag mintegy ötszázan csatlakoznak hozzá.

Karić önmagát először Bill Gateshez hasonlította, majd fokozta az “őrültségeit” kijelentve, hogy ő mégis inkább a “szerbek Donald Trumpja”. Az egyetlen különbség közöttük az, hogy Trump elnök, ő (Karić) pedig kormányfő akar lenni – nyilatkozta, majd hozzáfűzte, hogy irányításával “Belgrád olyan lehet, mint Wall Street”.

Végül kitért az egykori BK Televízió “újraélesztési” esélyeire. A műsorszórasi ügynökségtől várja a nemzeti frekvencia odaítélését, de attól tart, hogy nyugati nyomás miatt ez mégis elmaradhat, mert egyértelmű, hogy ez a médium oroszbarát lenne.

“Ha a nevem John vagy Abdul lenne, már régen megkaptam volna a frekvenciát”, mondta Karić. (Ebben speciel igaza lehet.)

Hasonló hírek