Egyéb 

Ki is az a Szent Mihály?

Az Egyház ma Szent Mihály arkangyalt, a gonoszság hatalmai ellen folyó állandó harcunk vezérét és zászlóvivőjét ünnepli.

Az angyalok ünnepei  közül Szent Mihály arkangyal ünnepe a legrégibb az Egyházban. Már Nagy Konstantin a Bosporus mellett fekvő Hestiai hegységen a Michaélion-t építette Szent Mihály tiszteletére, nyugaton szeptember 29-én (eredetileg 30-án) már a hatodik század óta megvan. A bizánci rítus (görögkatolikusok és pravoszlávok) november 8-án üli az ünnepet, ez a búcsúja a konstantinápolyi Szent Mihály templomnak, amelyet Arcadius császár termáinak helyén építettek.

A Mihály név azt jelenti: „Ki olyan, mint Isten?” – és jelezni akarja azt az Isten dicsőítésére szolgáló törekvést, amit Szent Mihály arkangyal ismételten tanúsított. A liturgia szerint „a mennyei hadsereg fejedelme, akit minden angyal tisztel”. A Luciferrel való győzelmes küzdelme és annak következményei (Jel 12,7) miatt őt tekintik Krisztus szent embersége különös védelmezőjének és a legszentebb Oltáriszentség díszőrségének.

Szent Mihály arkangyalt az ördöggel való győzelmes küzdelme miatt, melyet Mózes testéért vívott (Judás 9. v.), az angyalhadak vezérének is nevezik, aki a haldoklókat a gonosz szellemek támadásaitól védi és a lelkeket az égi paradicsomba vezeti

A keresztény művészet gyakran fegyverzetben ábrázolja, amint kivont karddal a pokoli sárkányt lábával széttapossa, vagy úgy, mint az igazság angyalát a mérleggel, amelyen a lelkeket méri.

Hasonló hírek