Egyéb 

Szerb, magyar és amerikai közös hadgyakorlatot tartottak

Hetedik alkalommal rendezték meg a Neighbours elnevezésű nemzetközi gyakorlatot. A szerb és magyar résztevők mellett most első alkalommal amerikai katonák is részt vettek a cserekiképzésen.

Egy 2009-ben aláírt kétoldalú megállapodás értemében Magyarország és Szerbia évente katonai cserekiképzést tart. A résztvevők egy-egy szakasznyi erővel, közösen, egymás tapasztalataira támaszkodva dolgozzák ki a műveleti eljárásokat az előttük álló harci feladatokra, éles körülményeket szimuláló környezetben, egy gyakorlótéren. Az első 2010-es topolyai cserekiképzés után, az idén megrendezett gyakorlatot ismét Szerbiában tartották, a Belgrádhoz közeli Pancsován városában található PH Stevica Jovanovic laktanyában. A kiképzésen most első alakalommal nemcsak a „szomszédok” vettek részt, hanem az Ohiói Nemzeti Gárda katonái is csatlakoztak a nem mindennapi megmérettetéshez.
Az ünnepélyes megnyitón a három nemzet katonái még egymás mellett állva hallgatták Sretenović ezredes, a szerb 1. szárazföldi dandár törzsfőnökének köszöntő beszédét. A kiinduló helyzet ismertetése után megalakultak a vegyes szakaszok, amelyeket a három nemzet három–három szakaszparancsnoka vezetett. A gyakorlat háttértörténete alapján a közös parancsnokság alá tartozó századot ENSZ béketámogató műveletekben vetették be. Előretolt műveleti bázis védelme mellett, beépített terület felderítésén és megközelítésén túl erődítmények elfoglalását, járőrözési feladatokat; gyorsreagálású erők alkalmazásán át, konvojkísérési feladatokat láttak el a katonák.

A vegyes összetételű szakaszok minden váratlan helyzetre gyorsan és szakszerűen tudtak reagálni, hiszen a három nemzet együtt olyan szakmai tapasztalattal rendelkezett, hogy a legváratlanabb szituációkat is professzionális szinten tudták megoldani.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese a gyakorlat bemutató napjának végén megköszönte a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj parancsnokának, Vadász Péter alezredesnek, a gyakorlat vezetőhelyettesének a sikeres végrehajtást. Kiemelte:  a néhány napos felkészülési idő ellenére is jól látszott a csapatokon az összhang. Köszönetét fejezte ki továbbá a szerb 1. Szárazföldi Dandár parancsnokának, Željko Petrović dandártábornoknak, hogy helyt adott a gyakorlatnak. Üdvözölte az amerikai Ohiói Nemzeti Gárdát, és arra kérte Suver ezredest, a hadműveleti főnököt, hogy jövőre a Magyarországon megrendezendő Neighbours gyakorlaton is vegyenek részt, ahol már a most megszerzett tapasztalatokat is tudják majd kamatoztatni.

(Honvédelem.hu)

Hasonló hírek