Anyaország 

Az online számlázás rendszere a feketegazdaság elleni intézkedés

Július elsejétől minden olyan számla fontosabb részleteit azonnal megismeri majd a hatóság, amelyeknél a forgalmi adó meghaladja a százezer forintot. Az interneten zajló adatszolgáltatás automatikus lesz, a számla kiállítása után legkésőbb 24 óra múlva már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) lesznek az információk – mondta a Magyar Időknek Tállai András a gazdasági tárca államtitkára.

A rendszer eddig nem alkalmazott lehetőségeket nyit meg az adócsalók elleni harcban – közölte az államtitkár, majd folytatta: a NAV évente ötvenezermilliárd forintnyi tranzakcióról kaphat adatot, mégpedig azonnal. A csalókat így akár a visszaélés elkövetése közben is leleplezheti a hatóság, s ezzel elkerülhető lesz, hogy a költségvetést kár érje. Az adóhivatal első embere úgy fogalmazott: az új intézkedéssel a múlté lehet a korábban oly nagy károkat okozó fiktív számlázás és a cégbedöntögetés.

Az online számlázás a korábban bevezetett két feketegazdasági elleni magyar szisztémát, az online pénztárgépek rendszerét és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzését, vagyis az ekáert egészíti ki. A két intézkedés rövid idő alatt 420 milliárd forintot hozott a hazai költségvetésnek, több ágazatból eltűntek a csalók, az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte. Ehhez képest szinte bombaként robbant a hír a múlt héten: Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ekáer miatt.

A bizottság megítélése szerint a teherautók útját és szállítmányát nyomon követő, így többféle adócsalás ellen is hatásos magyar rendszer sérti az uniós áfaelőírásokat. Az ekáer a fuvarozási tevékenység kapcsán bejelentési kötelezettséget ír elő, ez pedig – a brüsszeli álláspont szerint – adminisztratív formaságot jelent akkor, ha az áru útja más tagállamon is keresztülvezet. Ezek szerint a bizottság úgy értékelte, hogy a csalás elleni rendszer sérti azt az uniós alapelvet, amely az áruk unión belüli szabad áramlását garantálja.

Tállai András leszögezte: az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni. Az államtitkár nyomatékosítva szavait úgy fogalmazott: adóemelésre és a bérek befagyasztására akkor sem kerül sor idehaza, ha Brüsszel végül az adócsalók pártjára áll.

 

Hasonló hírek