Délvidék 

Biotermék-fesztivál Szabadkán

A Szabadegyetemen megnyílt a 13. Nemzetközi Biotermék-fesztivál. Az ünnepélyes megnyitón az Év Bioterméke, valamint az Év Biotermelője díj átadására is sor került. Szakmai összejöveteleket tartanak, valamint termékkiállítás lesz három napon át.

A legjobb biotermékért járó díjat az újpázovai All Natural Foods vállalat kapta az édes és a savanykás szárított bio-almakarikáért, amely a hagyományos és a korszerű technológia ötvözésével készült termék. Az egyedi technológiának köszönhetően az almaszeletek ropogósak, megtartják a friss alma ízét és illatát, cukor, tartósító és egyéb adalékanyagok nélkül. Az év biotermelője Nurdin Mujkanović ürögi biotermelő, aki 1,3 hektáron sárgabarackot és diót termel organikus gazdálkodás alapján, számol be a Magyar Szó.

A tartományi mezőgazdasági titkárság az idén 3 millió dinárral támogatja a biotermelést, a biotermékek bevizsgáltatását. November 24-éig még lehet pályázni ezekre az eszközökre. Az idén a beruházások hatvan százalékát visszatérítik; abban az esetben, ha negyven év alatti falusi termelőkről vagy nőkről van szó, a visszatérítés hetven százalék. – A tartományi titkárság tiszteli az ehhez hasonló rendezvényeket, mert felhasználják a gazdák és a szakemberek tudását. Megismerkednek egymással, és látjuk, hogyan haladnak előre – mondta Marko Rovčanin tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdőgazdálkodási helyettes államtitkár a 13. Biofesten.

A kiállítás még ma és holnap reggel tíztől este hatig megtekinthető. A ma tíz órakor kezdődő tanácskozás témája: A nemzetközi projektek hozzájárulása a biotermelés fejlődéséhez a régióban. A nap második részében a nyitott biogazdaságok napja keretében a jelenlévők meglátogatják a mérgesi Mamužić biogazdaságot. Holnap délelőtt tízkor a vegyészeti középiskola diákjai által készített organikus uzsonnát ehetnek a középiskolások, délelőtt tizenegytől pedig a Városon kívüli találkozások című ökológiai dokumentumfilm vetítésén vehetnek részt az érdeklődők a Szabadegyetem Eurocinema mozitermében.

 

Hasonló hírek