Anyaország 

Minden ötödik magyar kisiskolás túlsúlyos vagy elhízott

Magyarország jó úton jár a gyermekkori elhízás megelőzésében, hiszen 2010 óta nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyermekek aránya, de minden ötödik magyar kisiskolás még mindig túlsúlyos vagy elhízott  – írja az MTI az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közleménye alapján.

A közleményben ismertetik egy 31,5 millió 5-19 éves gyerek adatai alapján végzett új vizsgálat eredményeit, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Imperial College London kutatói vezettek, és a Lancet szaklapban jelent meg. A vizsgálatban az OGYÉI munkatársai is részt vettek. Az eredmények szerint Magyarországon a 6-8 éves gyerekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen belül a fiúknál 20,5, a lányoknál 21,9 százalék ez az arány. (A túlsúlyosság az enyhébb, az elhízottság a súlyosabb kórkép.)

Ezek jobb eredmények, mint amilyeneket Németország, Franciaország vagy Belgium ért el. Az OGYÉI közleménye szerint ez annak köszönhető, hogy míg sok országban gyakoribb a gyermekkori elhízás, Magyarországon 2010 óta nem változott. Az intézet közleménye szerint ennek hátterében valószínűleg az olyan beavatkozások állnak, mint a mindennapos testnevelés bevezetése, a csipszadó hatálya alá tartozó termékek kitiltása az iskolákból, vagy az iskolai ingyengyümölcs-program, közli az Index.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a megelőzés nagyon fontos, hiszen az elhízás már gyermekkorban is növeli több krónikus megbetegedés kockázatát, köztük a cukorbetegségét, az asztmáét, a magas vérnyomásét, vagy a depresszióét. A szülők és a pedagógusok támogatása, együttműködése nélkülözhetetlen a megelőzéshez.

 

Hasonló hírek