Kiemelt Szerbia 

Újabb előrehozott parlamenti választásokra készülnek a haladók?

Nagy valószínűség szerint megint az urnák elé járulhatunk.

A jelek arra utalnak, hogy a haladók a rövidesen sorra kerülő belgrádi választásokkal párhuzamosan ismét előrehozott köztársasági választásokat is kiírnak.

A Danas napilap forrása szerint erre abban az esetben kerül sor, ha az ellenzék nagyobb részének közös jelöltje Dragan Đilas dúsgazdag oligarcha lesz.

Egyes becslések szerint ugyanis Đilas fővárosi szinten akár megduplázhatná a padlón levő ellenzék legutóbbi eredményét, vagyis a szavazatok több mint 30 százalékát gyűjhetetné be.

Márpedig Vučićékat magától a gondolattól is kirázza a hideg, hogy valaki megtörheti a nyomasztó fölényüket.

Miért tartanak ennyire Đilastól, a Demokrata Párt egykori nem túl sikeres elnökétől?

A magyarázat egyszerű: Đilast, aki Belgrád polgármestere is volt, a fővárosi lakosság jelentős része tiszteli, mert a haladókkal ellentétben valamit ki is épített. Sőt, mandátuma alatt a szociális kérdésekkel is foglalkozott. Đilas voltaképpen csak Belgrádban örvend népszerűségnek, de a haladók nem engedhetik meg maguknak, hogy pont ott inogjon meg a hatalmuk.

Ha azonban az egész országra kiterjesztenék a fékevesztett választási kampányukat, az ellenzék lejáratása is könnyebben folyhatna, ami aztán persze a belgrádi szintre is lecsapódna.

A sokadik rendkívüli köztársasági választások kiírását persze meg is kell indokolni.

Erre is megvan a terv. A haladó képviselők a parlamenti üléseken a legelképesztőbb módon magalázzák, elnyomják, a végsőkig kiprovokálják az ellenzéket, amely mindezt persze képtelen eltűrni, s olykor hevesen reagál.

A valóságshow és a cirkusz légkörének abnormális keveréke “nem teszi lehetővé a rendes munkát, a fontos törvények zökkenőmentes meghozatalát. Ebben a káoszban képtelenség folytatni a parlamenti tevékenységet”. Ez lesz majd a haladók hivatalos magyarázata az előrehozott köztársasági választások kiírására.

És máris mehetünk az urnák elé.


Hasonló hírek

  • Alcatraz

    Rengeteg ismerősöm van és EGY embert nem tudok aki vucsicsra szavazott volna. Mernék rá fogadni hogy turpisság van benne és elcsalták a szavazatokat.