Délvidék Kiemelt 

Ez aztán az ésszerű lépés: a szerb kormány négymillió euróval támogatta a világ egyik leggazdagabb emberét, hogy nudligyárat nyithasson!

Minap a Wai Wai nepáli vállalat nudligyárat nyitott meg Rumán.

Ezt nem volt könnyű leírni nevetés nékül. Az előzmények és a következmények azonban már nem ilyen derűsek.

Erről tanúskodik az a tény is, hogy ez az abszurd “beruházás” még mindig foglalkoztatja a közösségi háló látogatóit, kommentelőit, ami nem csoda, hiszen a szerb kormány a polgárok (tehát mindannyiunk) terhére négymillió euróval támogatta a tésztagyár beindítását.

Ha figyelembe vesszük, hogy egy csomag nudli mintegy 40 eurócentbe kerül, a befektetés aligha fog egyhamar megtérülni.

Ami szintén érdekes: a Wai Wai tulajdonosa az a Binod Chaudhary, aki a Forbes magazin szerint a vilag ötven leggazdagabb üzletemberének listáján található meg. Az ő részesedése a szerbiai nudlibizniszben ötmillió euró.

Hivatalos magyarázat szerint azért nyitott gyárat Szerémségben, mert itt “jó a víz és a liszt”. Ám legyen, de ettől még továbbra is érthetetlen, hogy a szerb kormány miért szállt be Chaudhary dúsgazdag oligarcha üzletébe súlyos 4 millával? Csak nem arról van szó, hogy a költségvetésből származó zsíros summát valakik elosztják egymás között? Annyi biztos, hogy a nepáli multimilliárdos nem szorul semmilyen állami támogatásra.

Ráadásul a nudligyár nem egy “know-how beruházás”, ahogy azt Vučić mondaná. A tészta ugyanis nem egy olyan egyedi termék, amit a támogatásra inkább rászoruló szerbiai és délvidéki cégek képtelenek lennének legyártani.

A parasztlogika mindenestre azt diktálja, a négymillió eurónk nem biztos, hogy megfelelő zsebekbe, illetve folyószámlákra landolhatott.

Az említett gyár ünnepi megnyitóján természetesen jelen volt az olcsó (ez esetben “tésztagyúró”) munkaerőt kínáló Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki ezt a kis bohózatot is felhasználta a személyes marketingjének további építésére. Hiszen kenyeret (vagy legalábbis tésztát) adott újabb melósok kezébe, akik vígan gürizhetnek minimálbérért a Wai Wai gyárcsarnokaiban (ahelyett, hogy az említett pénz hazai vállalkozókhoz került volna, akik normális körülmények között foglalkoztathatnának munkaerőt).

(srbijadanas.net és srbin.info nyomán)

Hasonló hírek