Világunk 

A metróépítés megbolygatja a szellemvilágot – az indiai fárszik szerint

A vallási kisebbség több ezer tagja tiltakozik Mumbaiban egy dollármilliós metróépítés ellen. A városvezetés építkezési tervei elleni internetes petíciót szerda óta több mint 7000-en írták alá.

A fárszik attól tartanak, hogy a metró, amely a Vadia-templomuk  alatt futna majd, megzavarhatja a szent tüzeiket. A change.org honlapon indított aláírásgyűjtés szerint a kisebbség számára ez elfogadhatatlan, hiszen – mint állítják – templomukban “isten és ember között közvetítő” lények lakoznak, amelyeket meg kell óvni az építkezéssel járó fizikai ártalmaktól.

A vitatott építkezési projekt 2021-re a népszerű turistacélpont, Colaba városrészt kötné össze Mumbai déli csücskében az északi fekvésű Seepz különleges gazdasági övezettel. A déli-északi vonalra a rendszeresen túlzsúfolt vonatok és bedugult utak tehermentesítésére van szükség. A metróépítést környezetvédelmi aktivisták is ellenzik, hiszen ahhoz több száz fát is ki kellene vágni a városban, olvasható az Origo portálon.

Az ősi Perzsia területéről monoteista vallásukért elüldözött, származásuk miatt fárszikként ismertté vált népcsoport több mint ezer évvel ezelőtt telepedett le Indiában. Az Ahura Mazdá istenségben hívők Zarathustra próféta tanait követik, amely szerint a tűz a tisztaság jelképének számít.

 

Hasonló hírek