Szerbia 

“Befejeztem az egyetemet, de nem tudom, hogy melyiket”

A diplomavásárlás Szerbiában igencsak dinamikus kereskedelmi ágazattá vált. Aki fel tud kínálni elég pénzt vagy más “értéket”, különösebb probléma nélkül hozzájuthat a kedvére való oklevélhez.

Noha ez úgymond nyílt titok, nem sokan osztják meg a médiával a “tanulmányaikról” szóló történetet.

Nada Đukić “Blondi” szilikonceleb rászánta magát erre a lépésre. Elmesélte, hogy a megboldogult komája, aki egy befolyásos ember volt, észrevette, milyen jól használja a mobiltelefont és a számítógépet. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy ő okos nő, akinek azt szugerálta, fejezze be az egyetemet. Blondinak azonban ehhez nem volt kedve, ezért megkérte komáját “valahogy intézze el”, hogy tanulás nélkül diplomához jusson, ami végül meg is történt.

Így “fejezte be az egyetemet”, de nem jut eszébe, melyiket.

Ami pedig a munkát illeti, szavai szerint sohasem dolgozott, és nem áll szándékában valaha is melózni. Mindig mindene megvolt, mondta.

(vesti-online.com nyomán)    

Hasonló hírek

  • Márk Dr. Udriga

    “azt szugerálta, fejezze be az egyetemet” (szuGGerálta): ha már elkezdte, és abbahagyta, akkor igen. A be nem fejezettet befejezi. De hát még el sem kezdett semmilyen egyetemet, éppen ez a pláne. Ez esetben tehát magyarul: VÉGEZZE EL az egyetemet, VÉGEZZEN egyetemet, szerezzen egyetemi VÉGZETTséget. (Nem pedig ‘befejezett’-séget.)
    Annak ellenére így van, hogy a szerbben itt a “befejez” és az “elvégez” ugyanaz a szó (završiti).