Kiemelt Szerbia 

Exhaladó pártkáder: „A rezsim lehallgatja az újságírókat”

Momir Stojanović, a Katonai-Biztonsági Ügynökség (VBA) volt igazgatója, aki korábban a Szerb Haladó Párt (SNS) színeiben parlamenti képviselő is volt, kijelentette,  hogy „nem üldözési mánia, hanem valóság” az, hogy a haladó rezsim lehallgatja az újságírókat és az ellenzéki pártvezetőket.

„Az autokráciákra jellemző, hogy a vezetőnek mindenről tudnia kell, ami történik az országban és mindent ellenőrzés alatt akar tartani. Nem hiszem, hogy Vuk Cvijić ( = a Blic újságírója – szerk. megj.) laptopját csak úgy, véletlenül ellopták valamilyen klasszikus bűnözők, hanem célzottan csinálták azok, akik elkövették a lopást. Meg vagyok róla győződve, a hatalom tudja, hogy Cvijić mit nyomozott, s nyomozásaiban túl messzire ment azok számára, akik Szerbiát irányítják. Tehát nem megfélemlítés, hanem ennél valami sokkal veszélyesebb történt”

– mondta Stojanović a NIN-nek nyilatkozva.

Stojanovic kijelentette, hogy a szerbiai biztonsági szervek kizárólag párthadsereg-féle feladatokat látnak el, az igazságszolgáltatás állapota ugyanakkor kaotikus, az országnak nincs is valódi ombudsmanja, és senki sem  ellenőrzi a biztonsági szolgálatok munkáját.

A lehallgatás lehetőségeiről szólva Stojanović azt mondta, hogy a biztonsági szolgálatokon kívül egyes üzletemberek, gazdag bűnözők, de  egyes pártok is rendelkeznek saját felszereléssel.

Honnan a pénz „kedves Ácóéknak”?

Stojanović azt állítja, hogy abban az időben, amikor tagja volt az SNS-nek, közvállalatok igazgatói, valamint tanácsnokok és parlamenti képviselők havonta tíz százalékot fordítottak a párt javára, és hogy a pénz eljutott a párt számlájára.

„A törvénnyel összhangban, a mandátumok száma alapján elő van írva, hogy melyik párt mennyi pénzt kap a költségvetésből. Tényleg azt gondolja, hogy a költségvetésből származó összeg elegendő volt egy akkora kampányhoz? Az egész Szerbia tele volt ragasztva plakátokkal… villanykarók, iskolák, bejárati kapuk… tényleg azt gondolja, hogy a költségvetésből származó összeg elegendő volt mindazokra a kampánygyűlésekre, buszokra? Egyet fog érteni velem, hogy nem. A jelentéktelen tagsági díjból mindezt biztos, hogy nem volt lehetséges fedezni”

– mondta Stojanović, aki kitért a Vučić elleni merényletekről szóló médiaállításokra is, amikről annyit mondott, hogy maga Aleksandar Vučić áll mögöttük.

(Fotó: Kurir)

Hasonló hírek