Szerbia 

Összerúgta a port az ukrán és a szerb diplomácia

Az orosz hírügynökség a Szerbia és Ukrajna közötti aktuális viszonyokkal foglalkozik, és úgy értékelte, hogy Olekszandr Alekszandrovics, Ukrajna belgrádi nagykövetének kijelentése diplomáciai botrányt kavart Szerbiában – számol be orosz forrásokra hivatkozva a Hiradó.

A cikk arra emlékeztet, hogy a szerb külügyminiszter néhány nappal ezelőtt konzultációra hazahívta Szerbia ukrajnai nagykövetét, majd az ukrán külügyminisztérium is Kijevbe hívatta Alekszandrovicsot „szerb- és oroszellenes kijelentései miatt, amelyek diplomáciai botrányt kavartak”. Mint ismeretes: a minap a szerbiai közvélemény felháborodott a Belgrádba akkreditált ukrán diplomata kijelentésein.

„Oroszország szerbiai bérenceket képez ki az ukrán polgárok meggyilkolásához. Oroszország szerbiai szélsőségeseket használt fel arra, hogy puccskísérletet hajtson végre Montenegróban. Oroszország bátorítja a szerb szeparatistákat a boszniai Szerb Köztársaságban, hogy destabilizálják Bosznia-Hercegovinát”

– jelentette ki korábban Alekszandrovics a BIRN-nek.

Ezek a kijelentések felkorbácsolták a szerbiai kedélyeket. A szerb külügyminisztérium figyelmeztetéssel reagált: amennyiben az ukrán nagykövet nem tartja be a bécsi konvenciót, olyan lépéseket fognak tenni, amelyek „az ilyen esetekben megszokottak”, és amelyek utolsó lépésnek számítanak a nagykövet kiutasítása előtt – írja a TASZSZ.(hiradó)

Hasonló hírek