Délvidék Kiemelt 

Autonómia, hogyan tovább?

Azzal, hogy Katalónia kikiáltotta függetlenségét, a nemzetközi közvélemény előtt teljesen megváltoztatja a hozzáállást a területi autonómia iránt, aminek a lényege az adott országon belüli önrendelkezésért harcol, nem a függetlenségért!

Az elmúlt néhány hét vezető politikai hírei között mindenképp ott szerepelt a spanyol tartományban lezajló népszavazás és az azt megelőző kampány.

Nem vonom kétségbe a legitimitását az egyének, illetve a nemzeti közösségek önrendelkezéséhez való jogát. Elemzésemben a hangsúlyt egy olyan mozzanatra szeretném helyezni, amiről a legkevesebbet lehet hallani a tömegtájékoztatási eszközökből.

Nem másról, mint az autonómiáért vívott harc, azoknak a közösségeknek az elkövetkező időszakban, akik nemzetiségi alapon szeretnének területi autonómiát megvalósítani. Igaz ebben a pillanatban nem sok ilyen harc folyik Európa szerte. Ilyen lenne Székelyföld autonómia törekvése, ilyen lenne Délvidéken a magyar többségű községek közössége a Délvidéki Magyar Területi Autonómia.

A magyar közösségen túl a jelenlegi Európában nem sok kisebbség maradt, akik számban is jelentősen jelen vannak, tömbben élnek az anyaországon kívül!

Meg kell említeni, hogy az elmúlt 50-70 évben sikerült néhány kisebbségi közösségnek kiharcolni az etnikai alapú, területi autonómiát. Igaz nem mindig történt ez párbeszéd és kompromisszumok által, jó példa erre a Dél-tiroli német területi autonómia. Néhány bomba robbanását követően a római olasz kormányt asztalhoz kényszerítette a helyzet, s ma beszélhetünk egy multikulturális, de a német nyelvet és kultúrát őrző Dél-tiroli területi autonómiáról.

Ott vannak még a többi példaértékű területi autonómia modellek, mint az alandi svédek autonómiája Finnországban, a németek autonómiája Belgiumban.

Milyen következménnyel jár majd a területi autonómiából függetlenséget kikiáltó Katalónia esete azon közösségek számára, akik teljes mellszélességgel az önrendelkezés hasonló formája a nemzeti alapon történő területi autonómiáért szeretnének küzdeni.

Katalónia, sajnos egy olyan rossz példa lehet a mindenkori állam számára, hogy nem támogatja kisebbségének az effajta önrendelkezését, mert mihez is vezet? az önállósághoz!

Nézzük meg kik is azok, milyen politikai körök, pártok voltak akik politikai patthelyzetbe vezették a katalán nemzetet?

Katalónia, Spanyolország egyik autonóm tartománya. 1977-ben nyerte el önrendelkezését, amit a függetlenség kikiáltása előtt talán az egyik legmagasabb fokú területi önrendelkezés volt Európában. Az elmúlt katalán parlamenti választásokon két párt koalíciója nyert. Mindenki azt gondolná, hogy két jobb-közép párt koalíciója, hát téved!

A katalán függetlenséget kikiáltó pártszövetség egy bal-liberális pártszövetség volt, méghozzá a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és az Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), míg az első nevében is ott szerepel a hovatartozás, addig a másik pártnak a fő ideológiája, a pro-európaiság, liberalizmus és katalán függetlenség.

Ki gondolta volna, hogy egy bal-liberális kormány harcol, nemzeti függetlenségért? Vagy nekik csak az volt a dolguk, hogy tönkretegyék azt az értéket, amit elődjeiknek sikerült kiharcolni a mindenkori spanyol kormánytól?

A katalán függetlenséget kikiáltók, előbb megszöktek a szülőhazájukból, s mikor a brüsszeli bal-liberális testvér-bürokraták nem támogatták politikai kirohanásukat, visszatértek Spanyolországba, s egyenesen előzetes letartóztatásba. Úgy látszik nem egyeztettek EU-s balliberális politikai vezetőikkel, s egy ilyen szituációba vezették nemzetüket. A spanyol parlament eközben felfüggesztette Katalónia autonómiai státuszát.

A hab a tortán, hogy a jelenlegi spanyol kormány is baloldali, a katalán mellett! Hihetetlen hogy nem tudtak szót érteni balosok-balosokkal?

Jönnek majd az új választások, arra már a két hatalmat gyakorló párt már nem indul közösen. S maradnak a nagy megválaszolandó kérdések: mire volt jó ez a felelőtlen lépés a katalán kormánytól, úgy, hogy nem volt semmilyen nemzetközi és EU-s egyeztetés és háttértámogatás az események mögött, ez teljes politikai kiskorúságra vagy politikai dilettantizmusra vall.

Számunkra, magyarokra itt a Kárpát-medencében, a katalóniai eset után milyen jövő vár az autonómiáért vívott harcban? Katalónia, mindenképp rossz példa azon országok számára (Románia, Szerbia, Szlováki, Ukrajna), ahol  jelentős lélekszámú kisebbség van jelen, akik erős anyaországi támogatottsággal létrehozhatnának nemzeti alapon területi autonómiát!

Keszég Kornél 

Hasonló hírek