Délvidék 

A Dél-Bácska tulaja volt a haladók kezese

Dragoljub Zbiljić, a szerbiai és délvidéki energiaágazat egyik legnagyobb vállalatának tulajdonosa 2012-ben kezességet vállalt a Szerb Haladó Párt (SNS) hiteléhez – derül ki a Balkáni Oknyomozó Újságírók Hálózata (BIRN) oknyomozó riportjából.

Az évente több tízmillió eurót – többnyire az állammal való üzletelésből – jövedelmező Južna Bačka (Dél-Bácska) vállalat tulajdonosát szoros szálak fűzik a Szerb Haladó Párthoz. A BIRN állítása szerint Dragoljub Zbiljić, vállalat tulajdonosa a 2012-es parlamenti és elnökválasztások előtt egyedül vállalt 55 millió dinár értékben kezességet az SNS hiteléhez.

A BIRN korábban rámutatott arra, hogy a rezsim Zbiljić vállalatára bízta Szerbia egyik fő energiaforrásában, a kolubarai Tamnava-nyugat bányában a kárelhárítást, annak ellenére, hogy Zbiljić vállalata nem rendelkezett a szükséges tapasztalatokkal, ami miatt 120 millió euróra nőttek  a munkálatok költségei.

Akkor, 2014 végén Dragoljub Zbiljić magabiztosan kijelentette:

„Nem vagyok tagja a pártnak, és semmi közöm nincs a Szerb Haladó Párthoz”.

Most pedig a BIRN olyan dokumentum birtokába jutott, amelyből kiderül, hogy az SNS 55 millió dinár értékben rövid lejáratú hitelt vett fel, amelynek kezese Dragoljub Zbiljić volt.

Az eredeti, teljes kép, nagyobb méretben, IDE kattintva érhető el

Hasonló hírek