Szerbia 

„Bosznia és Hercegovina el fogja ismerni Koszovót!”

Bakir Izetbegović, Bosznia és Hercegovina államelnökségének tagja kijelentette, hogy elégedetlen az elszegényedett szerbiai Szandzsák helyzetével.

Véleménye szerint Szerbiának fel kellene hagynia a Szandzsákkal szemben tanúsított „kvázi atyáskodó és nyomásgyakorló” magatartással.

Hozzátette: Bosznia el fogja ismerni Koszovó függetlenségét, és azt is elmondta, hogy ezt már korábban meg kellett volna tennie.

Ez azonban nem egyszerű: a szerb kormány tiltakozása mellett a Boszniai Szerb Köztársaságnak is lesz beleszólása a déli tartomány bosnyákok által történő esetleges elismeréséről.

Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter, Aleksandar Vučić egyik leghűségesebb embere máris kijelentette, hogy az efféle törekvések nem tesznek jót a régió stabilitásának, ezért számít arra, hogy összeül az ország nemzetbiztonsági tanácsa.

„Ha Izetbegović szavai hitelesnek bizonyulnak, akkor ez a Szerbiára mérhető egyik legkeményebb csapás a szomszédságból” – véli Stefanović.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerint a bosnyák politikus kijelentésével „erősen veszélyezteti a régió biztonságát, ehhez pedig sohasem fogja megnyerni Szerbia támogatását”.

Frissítés: A Blic legfrissebb értesülései szerint Izetbegović csak „reméli”, hogy Bosznia elismeri Koszovó függetlenségét. Ez pedig megint csak a szerb sajtó propagandafogásaira utaló korrekció.

(Blic nyomán, a képen Bakir Izetbegović és Nebojša Stefanović)

Hasonló hírek