Kiemelt Szerbia 

Frontálisan támad a rezsim? Ma kihallgatják az egyik aktív ellenzéki vezetőt, akit Vučić komája jelentett fel

Ha félretesszük azt a tényt, hogy az Oltárajtó (Dveri) korábban nacionalista kirohanásaival hívta fel magára a figyelmet, jelenlegi tevékenysége, illetve annak egyes szegmensei akár figyelemre méltónak is minősíthetők. A legkonkrétabb módon mutat rá ugyanis a haladó rezsim korrupciógyanús ügyleteire.

Az említett párt szerint több élvonalbeli politikusnak (Vučićnak, Vulinnak, Maja Gojkovićnak stb.) börtönben a helye. Ezt különböző dokumentumokkal igyekszik alátámasztani.

Boško Obradović, a Dveri elnöke a parlamentben többször említette Vučić komáját, Nikola Petrovićot, mint a “haladó korrupció” kulcsfiguráját.

Petrović feljelentette Obradovićot, akit ma kihallgatják az Első Belgrádi Alapbíróságon.

Ezt követően a Dveri rendkívüli közgyűlést tart, mert a párt vezetősége úgy véli, a rezsim hajtóvadászatot indított ellene.

Ki Nikola Petrović?

Erre a kérdésre az ismeretlen okból megszűnt Teleprompter ellenzéki portál próbált válaszolni.

A portál szerint Ana Brnabić volt államigazgatási és önkormányzati miniszter, ma kormányfő korábban lekötelezte Aleksandar Vučić kormányfőt azzal, hogy elsimította komája (Petrović) világraszóló botrányát.

A Teleprompter tavalyelőtt leközölte Kori Udovički ex-kormányalelnök húgával, Lidijával folytatott beszélgetésének átiratát.

A beszélgetésből kiderült: Lidija Udovički elmesélte Bojan Pajtićnak, a Demokrata Párt volt elnökének, hogy Nikola Petrović, a Szerbiai Villamoshálózat Közvállalat igazgatója (és Vučić komája), kétmillió eurót követelt azért, hogy szélerőmű-parkot csatlakoztassanak a villamoshálózatra. Lidija Udovički akkoriban a Continental Wind Partners amerikai cég igazgatója volt, amely szélerőmű-parkok létesítésével foglalkozott.

Brnabić ugyanakkor a szóban forgó cég szerbiai anyavállalatának (Continental Wind Serbia) vezetői posztját töltötte be. Emellett közvetlen kapcsolatot ápolt Vučićtyal. Brnabić például a szerb kormányfő tanácsadója, Tony Blair által bevezetett ún. delivery unit system, vagyis a kormányzati hivatal irányítási rendszerének működtetésében is részt vett.

Ami ennél persze sokkal fontosabb: Vučić komájának segítségére sietett, cáfolta, hogy Petrović korrupcióba keveredett és “védelmi pénzt” követelt volna.

Két közleményt is megjelentetett ezzel kapcsolatban. Az amerikai cég rászólt a túlbuzgó Brnabićra, hagyja abba a reagálásokat, mert erre senki sem hatalmazta fel. Eközben Lidija Udovički továbbra is határozottan állította, hogy Nikola Petrović megpróbálta kicsikarni (kizsarolni?) a kétmillió eurót.

Brnabić végül teátrálisan lemondott az akkori funkciójáról, mert nem engedték meg neki, hogy tisztára mossa a “komát”.

Mindezt a Teleprompter állította.

Lehet, hogy Vučić kormányfői poszttal hálálta meg a komáját anyaoroszlánként védő Brnabić igyekezetét?

A fentiekből látszik, hogy igencsak szövevényes ügyről van szó.

Ami biztos: Petrović koma nem egy pitiáner játékos.

A képen: Nikola Petrović

Hasonló hírek