Szerbia 

Romániából 15 évre kitiltották a Csetnik Mozgalom nevű szerb félkatonai csoportot vezetőjét

Nemkívánatos személlyé nyilvánítottak Romániában egy szerb állampolgárt, aki a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szerint egy – meg nem nevezett – idegen hatalomnak kémkedett

A SRI közleménye szerint a 42 éves, a Csetnik Mozgalom nevű szerb félkatonai csoportot vezető Bratislav Živković 2014 és 2015 közötti időszakban az oroszbarát szakadárok oldalán harcolt a kelet-ukrajnai konfliktusban, az idén pedig többször járt Romániában, ahol titkos dokumentumok és katonai objektumok iránt érdeklődött.

Bratislav Živković és a többi „csetnik” a Vice 2014-es, ukrán fronton forgatott videójában is szerepelt:

 

A román Hotnews.ro hírportál úgy tudja, Živković a Fekete-tenger partvidékén lévő radarokat és a térségben működő Mihail Kogalniceanu román-amerikai katonai támaszpontot fotózta. Živković állítólag hétfőn Bulgária felé elhagyta Románia területét, miután lefényképezett néhány – a SRI által „csaliként” készített – dokumentumot, amikről azt hitte, hogy titkos információkat tartalmaznak egy szatmári radarról.

A SRI szerint Živković nem jutott hozzá semmilyen államtitokhoz, de mivel nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik, a SRI nemkívánatos személlyé nyilvánítását kezdeményezte. A bukaresti táblabíróság keddi döntése értelmében 15 évig Bratislav Živković nem léphet be Romániába. (MTI)

Hasonló hírek