Kiemelt Szerbia 

Mégis lehetnek soron kívüli parlamenti választások Szerbiában?

A haladó párt főbizottságának tegnapi ülésén arról született döntés, hogy elegendő belgrádi helyi választásokat tartani, nincs szükség a köztársasági szintű, soron kívüli megmérettetésre.

Az persze eddig is egyértelmű volt, hogy a döntést kizárólag a párt első embere, Aleksandar Vučić hozta meg, ezért maga az ülés és a bizottság voksolása csak egy a haladók felesleges és költséges színjátékainak sorozatában.

A szerbiai „ellenzék” többségének értékelése szerint a rezsim feje kénytelen volt engedni a nyugati hatalmak akaratának, de ez még nem jelenti azt, hogy a közeljövőben nem fogja megmásítani jelenlegi álláspontját.

Ez amúgy nem lenne meglepő, hiszen már számtalanszor voltunk tanúi annak, hogy szemrebbenés nélkül tud hazudni a legfontosabb kérdésekben is. Többször hangsúlyozta például azt is, hogy nem kíván Szerbia elnöke lenni, ez mégis megtörtént.

Az Oltárajtó (Dveri) mozgalom hangsúlyozta, hogy

„Vučić esetében minden hazugság és propaganda, a polgárok pedig csak az utolsó pillanatban fognak értesülni a rendkívüli választások esetleges kiírásáról.”

A Saša Janković vezette Szabad Polgárok Mozgalma szerint a nyugati nagyhatalmak gátolták meg a rezsim vezetőjét abban, hogy ismét az urnák elé küldje a balkáni ország polgárait.

Saša Radulović, az Elég Volt! mozgalom elnöke hasonló álláspontot képvisel, ő is a külföldi politikai tényezők befolyását véli érvényesülni a haladó rezsim tegnapi döntésében.

Röviden: nem kizárt, hogy Vučić valóban igyekszik időt nyerni, ezért az sem kizárható, hogy szorult helyzetében csak elhalasztotta a parlamenti választások bejelentését.

Hasonló hírek