Anyaország 

Vajon téma lesz e a délvidéki magyarság a februári magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón?

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a hivatalában fogadta Ana Brnabić szerb kormányfőt – tájékoztatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a leghangosabb támogatója Szerbia EU-csatlakozásának.

A megbeszélésen szó esett továbbá arról, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszának építése a keddi napon megkezdődik.

Elhangzott, hogy februárban rendezik a következő magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozót.

A közös kormányülés témáiról egyelőre még semmit sem lehet tudni, de számos olyan lehetséges kérdés felvetődik, amely nemzeti szempontból is fontos lehetne a magyarság számára, és amelyek tárgyalására sajnos nem nagy esély mutatkozik.

Ilyen például a Soros-terv létezése, hiszen míg a kormány szerint közel kétmillióan kitöltötték a Soros Györgyről szóló nemzeti konzultációs ívet, addig Aleksandar Vučić a hivatalában fogadta Soros fiát, Alexet. Vajon beszéltek-e a Soros tervről és annak végrehajtásáról?

Célszerű lenne megkérdezni akár azt is, hogy hová tart ez a folyamat, amely előző fázisa az volt hogy az 1848-49-es szerb zászló használatát kötelezővé tették délvidék szerte mint hivatalos lobogót, holott az azalatt vonuló szerb csapatok számos településen hajtottak végre dokumentált magyarellenes népirtásokat. Folytatásként pedig csúcssebességre kapcsolták a Délvidék 100 éves elcsatolásának ünneplését. Bejelentették, hogy Vučić lesz a fővédnöke annak a teljes évben zajló rendezvénysorozatnak, amely során a magyarországi területrablást ünneplik. Vajon a témában tesz-e fel kérdéseket Orbán miniszterelnök a szerb partnerének?

Esik-e szó arról, hogy a haladók kormányzása alatt megszűnt több nemzetiségi jog és lehetőség a délvidéken, hogy a magyarság tízezrével hagyta el az országot, hogy a készülő nemzeti tanács törvény tovább csorbítja jogainkat, az újvidéki jogi karra törvénytelenség árán sem lehet felvételezni magyarul. Miközben a szerb állam olyan keveset költ a magyar nemzeti kisebbség jogaira, hogy a magyar támogatási rendszer utáni kamatokból még hasznot is tud termelni az államkassza számára.

Egyáltalán a délvidéki magyarság kérdése felvetődik e majd a tárgyaláson a történelmi barátság rózsaszín ködén keresztül, vagy Orbánéknak már csak a szavazataink kellenek?

Kép: MTI

Hasonló hírek