Anyaország 

„Sok sikert a románoknak, Isten éltesse őket!“ – üzenik a fideszesek Erdély Romániához csatolásának évfordulóján

99 éve van ma, hogy Belgrádban kikiáltották a Szerb-Horvát-Szlovén királyságot, a „népek börtönét“. Egy időben – a román katonai megszállás alatt lévő – Gyulafehérváron a román nemzetgyűlés kikiáltotta a „népek önrendelkezési jogára“ hivatkozva Erdély kiválását Magyarországból és Romániához való csatlakozását.

Az Itthon.ma erdélyi hírportál írása szerint megdöbbentő jókívánságok érkeztek december 1-ére az Anyaországból, méghozzá a  Fidesz-KDNP képviselőitől.

Mint írják,  egészen megdöbbentő, hogy a  témában feltett kérdésre, miszerint mit üzennek a románoknak, az anyaországi kormánypárti képviselők olyanokat válaszoltak, hogy „Sok sikert nekik”, illetve „Isten éltesse őket!”. Mindezt egy olyan évforduló kapcsán, ami a magyarság történetének egyik legtragikusabb mozzanatát jelképezi.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője a gyulafehérvári határozat be nem tartott ígéretére emlékeztette a románokat, miszerint „teljes szabadságot” biztosítanak Erdély minden népe számára. Elmondása szerint

„egész Európát el fogja árasztani a román propaganda, azzal kapcsolatban, hogy milyen igazságos döntés volt ez, és milyen jó dolga van a nemzetiségeknek Romániában.”

Hasonló hírek