Délvidék 

Kezdődik a petárda-őrület

A kutyuskám féléves volt, amikor először szembesült a szilveszteri petárda-őrülettel.

Gondos gazdiként felkészültem a reakciójára, mégis borzasztó volt figyelni. Egész nap durrogtattak az utcán, egyszerre több irányból érkezett a sivító hang. A kis ártatlanság pánikszerűen rohangált, hiába voltam mellette, nem érezte biztonságban magát. Megriadt, remegett, vonyított. Még a szeme is könnyes volt.  Mintha menedéket keresett volna, az ölembe bújt. Simogattam, kedvenc finomságával próbáltam elterelni a figyelmét.

A történet minden évben megismétlődött.

Sosem hagytuk magára, mindig volt mellette egy őt szerető, vigasztaló ember. Nem szerettem volna, ha a kutya rémálma a mi rémálmunk is lett volna. Hogy elszökjön, hogy világgá fusson, hogy kóboroljon, hogy ne velünk töltse a mindennapjait.

A petárdázást nem szokta meg. Az a gyanúm, hogy sosem fogja. Vannak az antipetárdások, akik nyugalmat szeretnének, meg vannak a petárdások, akik meg szórakozni, lövöldözni. A kétfajta kívánságot nem lehet egyszerre teljesíteni. Ez a lemez két oldala. Nem csak a kutyatulajdonosokról van szó, nem csak őket zavarja. Felriad a kisgyermek is az álmából, vigasztalhatatlanul zokog egy ideig. A szülő meg ideges, szidja a petárdázó gyerekeket, felnőtteket.

Szerbiában A közrendről és közbiztonságról szóló törvény módosítása alapján szigorúbb büntetések lesznek. 50 ezertől 100 ezer dinárig terjedő bírságot kell fizetniük azoknak, akik pirotechnikai eszközöket használnak. A kiskorú gyermek helyett a szülő felel. Neki kell fizetnie vagy közmunkában ledolgoznia a pénzösszeget.

Dum-bum, Darázs, Robogó szőnyeg, Fütyülős, Kis Zöld, Viking, Zeusz, Dollár, Fekete özvegy. Nemcsak az interneten lehet megrendelni pillanatok alatt, hanem bármelyik piacon az asztal alól is be lehet szerezni, az üzletekben a pult alól húzzák elő az árusok. A „kínaiban” is van minden… Nem legális, de keresett cikk. A lányom mondta, hogy három osztálytársa is elkezdte már árulni.  18 éven aluliak nem is vásárolhatnának… A kereskedelemről meg szó sem lehetne…

A petárda nem játék, a gyerekek azonban nem érzékelik a veszélyt. Nem értik meg, hogy nélküle is lehet szórakozni.

 Minden évben az illetékesek figyelmeztetnek arra, hogy milyen következményei lehetnek a petárdázásnak. A netet elárasztják a különböző videók, amikor valakinek a kezében felrobban.  Nem sok hatása van. A petárdázók petárdáznak. Még nem olvastam, hallottam sehol sem, hogy valakit is megbüntettek volna érte. A kutyák vonyítanak, a kisgyermekek felriadnak, a szülők szitkozódnak.

Ki ellenőrzi majd a közrend betartását? Milyen büntetéssel sújtják azokat, akik árulják? Erről nem szól a törvény.

Nem logikus a történet. Petárdázni nem szabad, venni pedig bárhol lehet, minden sarkon árulják… Lesz valami kivétel, amikor mégis megengedett a durrogtatás? Mint Magyarországon, hogy az újévi ünnepek alatt lehet? Ami Szerbiában kicsit elhúzódhat, mivel december 31-től január 13-g csak ünnepelünk…

Egri Emma – egriemma.blogspot.rs

Hasonló hírek