Világunk 

Normális vérnyomás?

Egy új értékelési rendszer az amerikaiak felét sorolja a magas vérnyomásban szenvedők közé, ami azt jelenti, hogy több millió amerikainak kell életmódot váltania vagy elkezdenie a gyógyszerek szedését, hogy elkerülje a szív- és érrendszeri problémákat. Amúgy Európában is hasonló a helyzet.

Az Amerikai Szívszövetség (AHA) nyilvánosságra hozta új irányelvei között a magas vérnyomás meghatározásával kapcsolatos szigorúbb értékeket.

Korábban a 140/90-es vérnyomástól tekintették a pácienst magas vérnyomásúnak, mostantól a 130/80-as vérnyomás már ebbe a kategóriába tartozik.

Az új irányelv szerint az amerikai lakosság 46 százaléka, több mint 103 millió felnőtt tartozik a magas vérnyomásúak közé, a korábbi, 2003-tól érvényes szabályozás alapján 72 milliónak volt magas vérnyomása.

A magas vérnyomás a vezető halálokok között szerepel.

Az AHA nem változtatott a normális vérnyomás értékén, amely továbbra is a 120/80 vagy az alatti vérnyomást jelenti. Az új irányelvek között emelték ki a megfelelő vérnyomásmérés jelentőségét is.

A felnőtteknél a 130/80-as vérnyomásnál már megduplázódik a szívroham kockázata azokhoz képest, akiknek normális a vérnyomása – hangsúlyozták a szakemberek.

Hozzáfőzték: ez az érték még nem azt jelenti, hogy gyógyszerre van szükség, de már figyelmeztet arra, hogy csökkenteni kell a vérnyomást, elsősorban nem gyógyszeres kezeléssel.

(MTI és Blic nyomán)

Hasonló hírek

  • Starchild

    Menjenek ezek a “szakemberek” a b…. p…… , no oda. Azóta van vérnyomás probléma amióta mérik. A vérnyomás személyes dolog és személytől változó, hogy mi a normális. Általában a sóra kenyik meg a zsírra. Az nem igaz, hogy sótlanul kell enni meg zsírtalanul. Persze az se igaz, hogy agyonsózva és túlzsírossan kell enni. Alapvetően el kell érni az optimális só mennyiséget és tartani. Nem tengeri meg egyéb szarok hanem rendes, tiszta só (tuzlai). Rá kell szoktatni a szervezetet az elegendő 2-3L tiszta vízhez is. Ha nincs, akkor nemárt befektetni víz szűrőbe. Kerülni kell az élelmiszeri termékeket mert manapság só helyett kálium-kloridot is használnak. Persze a rendszeres mozgás is fontos meg az alvás.