Délvidék Kiemelt 

Nem túl fényes kilátások: (Többnyire) egypártrendszer Szabadkán

A hatvanhét tanácsnokot számláló szabadkai városi képviselő-testület működését nyomasztó egyszólamúság jellemzi. Nagyobb vita nélkül, többnyire simán megszületik a polgárokat sújtó határozatok hosszú sora.

Kisebb kivételt képez a költségvetésről (tehát a pénzelosztásról) évente egyszer napirendre kerülő vita, vagy pl. a Laban-ügy kapcsán kialakult kisebb szócsata, de az ilyenek is a haladó fölény következtében gyorsan elhalnak.

A szabadkai VKT-ben csak mintegy tíz ellenzéki tanácsnok maradt, de egyesek szerint nem kizárt, hogy közöttük is akad egy-két “trójai faló”.

Figyelembe véve a szerbiai állapotokat, mindez talán nem is annyira furcsa, de számunkra különösen fájó, hogy a még mindig úgy-ahogy magyar Szabadkán ennyire félelmetes haladó dominancia alakult ki, amely a polgármester világraszóló botránya után sem ingott meg.

A VMSZ fekete betűkkel írta be magát a történelembe azáltal, hogy egy ilyen városvezetéshez asszisztál, és hogy egyáltalán ennek a visszatetsző hatalomnak a része.

Egyik megbízható informátorunk korábban rámutatott a haladó-szocialista-VMSZ-es helyi hatalom azon szándékára, hogy lehetőleg az összes tanácsnokot úgymond megvásárolja, s ily módon gyakorlatilag felszámolja az ellenzéket.

Ez majdnem teljes egészében sikerült.

Forrásunk szerint a tanácsnokok megvásárlása nem túlzottan kifinomult, ám annál hatásosabb módon történt. Néhány haladó vagy VMSZ-es tanácsnok zárt ajtók mögött megkérdezte a kiszemelt ellenzéki kollégájától, mit kér azért, hogy csatlakozzon soraikhoz. Több esetben nem pénzt, hanem munkahelyet kínáltak valamelyik családtag számára, vagy más szívességet.

Az előző pártjukat és ideológiájukat (ha egyáltalán volt nekik olyanjuk) eláruló tanácsnokok szinte kivétel nélkül azzal mentegetőztek a nyilvánosság előtt, hogy “hatalmi pozícióból többet tehetnek a közösségükért, mint ellenzékből”.

A VKT olykor 50-60 napirendi pontból álló ülései (is) általában villámgyorsan befejeződnek. A polgárok számára szinte kizárólag kedvezőtlen döntések (adók, illetékek folyamatos emelése stb.) ellenállás, ellenkezés nélkül születnek.

Az ellenzékben levő Magyar Mozgalom tanácsnokai ekkora hátrányból is megmutathatják, mennyivel különbek, mint a tegnapi VMSZ-es elvtársaik. Nem mindenki bízik az elszántságukban és a teljesítményükben, de mindenesetre kaptak egy esélyt a sorstól. A többi rajtuk (is) múlik…

A szabadkai VKT-ban uralkodó erőviszonyokról részben ITT győződhet meg.

Hasonló hírek