Kiemelt Szerbia 

Šešelj szerint „Vučićban valami megtört” (+ videó)

A szerbiai Kopernikus televíziós csatorna műsorában szerepelt Vojislav Šešelj radikális vajda, aki napjainkban ismét az erősen megkopott fényű hágai bíróság árnyékába került.

A műsorvezető éppen a bíróság munkáját és a régióban uralkodó helyzetet feszegette, ráfűzve ezekre Aleksandar Vučić rezsimfő minapi egyik kijelentését, miszerint a „jövőbe, és nem a múltba kell nézni”.

A vajda szerint

„Vučić múltja szebb, mint a jelene, hogy milyen lesz a jövője, azt pedig nem tudhatjuk…”

A radikálisok vezére úgy ítéli meg, hogy a haladók elnökének életében a legszebb periódus a radikális-korszak volt, aztán megtört benne valami, ideológiát váltott, ennek következményei pedig egyelőre a jövő titkát képezik.

Šešelj elmondta, hogy a megbékélés érdekében a legfontosabb a Krajinai Szerb Köztársaság felszabadítása, a lehetőség, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság polgárai sorsukat saját kezükbe vegyék, illetve hogy Koszovó visszakerüljön Szerbia közigazgatása alá. Sőt, odáig elment, hogy Thomas Woodrow Wilson 28. amerikai elnök 1918-as békejavaslatának egyik pontját is megemlítette. Eszerint „Szerbiának szabad és biztosított kijáratot kell adni a tengerhez” (11. pont).

Meg kell állapítanunk, hogy a vajda – akinek múltját mi még annyira sem tartjuk „szépnek”, mint amennyire ő maga Vučićét – bizonyos értelemben üde színfoltja a szerbiai politikai porondnak. Ezzel persze nem állt szándékunkban különösebb szimpátiát kifejezni a radikálisok vezére iránt.

Hasonló hírek