Anyaország Kiemelt 

Tizenhárom éve a szégyen napja december 5

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2004. december 5-én került sor az elszakított magyarok magyar állampolgárságáról szóló népszavazásra. A népszavazást  durva kampány előzte meg, a Gyurcsány- rezsim elutasító magatartásának és a Fidesz passzív, erőtlen kiállásának  köszönhetően a referendum elbukott. A népszavazás eredménytelensége a magyar-magyar kapcsolatokat hosszú időre beárnyékolta.

2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. Az elsőt, a kórházak állami kézben tartásáról a Munkáspárt kezdeményezte, ehhez kapcsolódott később a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) indítványa, amely a nem Magyarországon élő magyar, de magukat magyar nemzetiségűnek valló állampolgárok kedvezményes honosítását tette volna lehetővé.

A részvételi arány országos szinten csupán 37,5 százalék volt. A kettős állampolgárságra a szavazáson résztvevők 51,5, a kórházak állami kézben tartására 65 százaléka szavazott igennel. A népszavazás eredménye azonban érvénytelen lett, mivel egyik kérdésben sem szavazott azonosan legalább kétmillió-nyolcezer választópolgár.

A mai anyaországi parlamenti pártok közül egyesegyedül a Jobbik folytatott intenzív kampányt az igen válaszra.

Hasonló hírek