Kiemelt Szerbia 

Ljubiša Preletačević, a szerb elnökválasztás harmadik helyezettje Vučić “trójai falova”?

Luka Maksimović, akinek alteregója Ljubiša Preletačević (szó szerint: átrepülő, átvitt értelemben: pártokat cserélgető), a “Nem kóstoltad meg a töltött káposztát” nevű mozgalom elnöke 2016-ban a mladenovaci önkormányzati választásokon váratlanul húsz százalékot szerzett a Belgrádhoz közeli kisvárosban.

Az idei köztársasági elnökválasztáson pedig hihetelen 344 000 szavazatot (csaknem 10 százalékot) gyűjtott be és a harmadik helyet kaparintotta meg Vučić és Janković mögött.

Preletačević eleinte a szerb politikai maffia kifigurázásával hívta fel magára a figyelmet. Idővel azonban úgy tűnt, hogy szervezete mégsem szimplán egy viccmozgalom (mint például a Kétfarkú Kutya Párt nevű szánalmas pesti gyülekezet), hanem az átlagemberek problémáival foglalkozó “fiatal értelmiségiek” csoportjáról van szó.

Többen azt gondolták, az “antipolitikus” Preletačević, aki parodizálta a politikai közszereplőket, akár amolyan alternatíváját képezheti a fősodratú politikumnak.

Hívei azt remélték, az elnökválasztás után az egyetemista tüntetések élére áll, de meg sem jelent azokon.

A Danas és a Kurir napilapok forrásai szerint az általa vezetett mladenovaci frakció tagjainak többsége immár gyakran szavaz a hatalmon levő haladók javaslataira. Maga Preletačević ritkán jelenik meg a képviselő-testület ülésein és általában öt perc után távozik.

Az egész Preletačević-jelenség mögött álló Stevan Vlajić egyetemi hallgató hátat fordított Ljubišának, aki mégis bejelentette: a belgrádi választáson is részt vesz.

Pontosabban: ezúttal a polgári nevén (Luka Maksimović) indulna. Ha ez bekövetkezik, egyértelműen kiderülhet, vajon ő is Vučić “trójai falova”-e, vagy a látszat ellenére mégsem az.

Három hónap maradt a sokak szerint Vučićék számára sorsdöntő belgrádi választásokig. Azok, akik a politikától megundorodva egy “fiktív hősre” szavaztak az elnökválasztáson, tehát megláthatják, hogy az őt alakító, ezúttal valós politikusként “ringbe szálló” Luka Maksimović a kampányidőszákban kiszolgálja-e Szerbia önkényuralkodóját, s ha igen, vajon milyen “jópofa” új módszereket vet be.

Hasonló hírek