Kiemelt Szerbia 

Új rendőrautók Szerbiában: Titkos közbeszerzés, amiről a belügyminisztérium hallgat

A belgrádi biztonságpolitikai központ analízise feltárta, hogy a szerbiai belügy által nemrégen beszerzett 710 új járőrkocsi körül lappangó titokra egyetlen intézémény sem reagált.

Emlékeztett, hogy a hétszáz millió dináros értékű beszerzés bizalmasként történő kezelésére sem a kormány, sem maga az illetékes minisztérium nem adott magyarázatot – közölte a Danas című napilap.

Rodoljub Šabić, a közérdekű információk és a személyi adatvédelem biztosa belgrádi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

a Južne vesti (Déli Hírek) elnevezésű médium panasztétele után (a lap kérdéseket tett fel az új járművekkel kapcsolatban, de válaszokat nem kapott) eljárást indított az ügyben, azonban ő is a laphoz hasonlóan járt.

– Kérdést tettem fel a belügyminisztériumnak, miért tartja vissza az információkat a polgárok elől, határidőt is szabtam a válaszra, de eredmény nélkül – mondta Šarić.

Ana Brnabić miniszterelnök is erősen ködösített ebben a kérdésben: először azzal állt a közvélemény elé, hogy biztos a közbeszerzés útján történt autóvásárlásról, majd később kijelentette, hogy mégsem, de „majd konzultál Nebojša Stefanović belügyminiszterrel”.

Végül a beszerzés körüli „titokzatosságot” a járművek műszaki adataival indokolta.

Korábban felmerült az a logikus kérdés is, hogy miért Skodákat vettek, és miért nem a Fiattal kötöttek üzletet.

Mi pedig úgy látjuk, hogy az országban uralkodó áldatlan gazdasági és társadalmi állapotok semmilyen módon sem indokolják a 710 autó jelenlétét a szerbiai rendőrség kötelékében, de legalábbis nem ilyen mennyiségben.

Legfőképpen, ha arra gondolunk (és amit már a gyakorlat is bebizonyított), hogy a kékkabátosok munkáját semmivel sem tette hatékonyabbá.

Sokkal inkább a kormány egy újabb gyanús üzlete tükrözódik vissza a Skodák szélvédőjéről…

Hasonló hírek