Anyaország Kiemelt 

Magyarország: Az ellenzék ellehetetlenítése „szerb modell” szerint zajlik? (+ videó)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államelnök szoros politikai és baráti kapcsolatot tart fenn, ez köztudott. Nem kizárt, sőt valószínű, hogy egymást „szakmai” tanácsokkal is ellátják, erre utal az is, hogy a számukra kellemetlen ellenzéki erők kiiktatására hasonló módszereket alkalmaznak.

A Jobbik frakcióvezetője, Volner János az Állami Számvevőszék bejelentése után azt mondta, a Fidesz be akarja tiltani őket. A Számvevőszék értékelte a Jobbik gazdálkodására vonatkozó, hatósági kockázatjelzés alapján birtokába jutott dokumentumokat, és tájékoztatta a pártot, hogy az idei év első felében 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

„Hatósági jelzést kaptak a Jobbik 2017. első félévi plakátszerződéseivel kapcsolatban – a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt – és ezeket a dokumentumokat a vonatkozó ellenőrzési programnak megfelelően az ellenőrzés lefolytatása során felhasználják”

– áll a jelentésben.

Eszerint a Jobbik köteles befizetni a több mint 331 milliót, emellett pedig a Magyar Államkincstár ugyanekkora összeggel csökkenti a párt támogatását a központi költségvetésből, tehát ezzel 660 millió forintnál is többel büntették őket.

Volner a sajtótájékoztatón közölte, hogy gyakorlatilag a párt összes anyagi erőforrását el akarja tőlük venni a Fidesz az ÁSZ-on keresztül. A frakcióvezető elmondta, az elnökségi ülésen kérdésessé vált a párt indulása a jövő tavaszi választáson.

Mindezek kísértetiesen emlékeztetnek Aleksandar Vučić, a szerb rezsim fejének hasonló módszereire, amelyet a helyi ellenzék megsemmisítése céljából alkalmaz, minden eszközt bevetve a számára veszélyes (politikai és egyéb) ellenfelek lejáratására. Miközben nem válogat az eszközökben. Vajon egymástól tanulják a „megfelelő” taktikát?

(A fotón Volner János, a Jobbik frakcióvezetője)

Hasonló hírek