Délvidék Kiemelt 

Mennyi (és mire) jut Szabadkának a szerbiai költségvetésből?

A szerb kormány 2018-as évi költségvetése várhatóan közel egymilliárd 300 millió dinár befektetését teszi lehetővé a szabadkai nagyberuházások befejezésére és a városi hatalomnak szánt transzfereszközök átutalására. Állítólag.

Egyebek között tervben van az Y-ágazat kiépítésének, a Népszínház és a Városi Stadion felújításának a folytatása. A szerencsétlen színházépületre a büdzséjavaslat szerint hivatalosan 166,99 millió, a stadionra pedig 67,2 millió dinár jut. (Azt persze nem lehet tudni, ebből esetleg mennyit nyisszanthatnak le maguknak az elvtársak.)  

Az atlétikai pálya (amelyre a koldusbotra jutó szabadkai polgároknak bizonyára nagy szüksége van) kiépítésének megkezdésére szintén lesz pénz, “hogy javulhasson a lakosság erőnléte és emellett hazai és nemzetközi versenyeket is lehessen szervezni”.

A szabadkai önkormányzat mintegy 240,5 millió dinár értékű, egyéb (nem meghatározott) célokra szánt transzfereszközökre számíthat. A Park Palics közvállalat támogatására 10 millió dinárt javasoltak.

A 2018-as évi szerbiai költségvetés persze lehetővé teszi majd a “külföldi beruházók”, illetve magáncégek további támogatását. A költségvetési javaslat szerint állami szintén 12 milliárd dinárt választanak ki erre a célra. Ebből az összegből két Szabadkán működő cég is részesül: az egyik a Continental-Contitech, a másik pedig a Norma Group Southeast Europe.

Az évtizedek óta porban-sárban fuldokló, zömében magyarlakta peremvárosi helyi közösségek felújítását célzó befektetésre “természetesen” ezúttal sem kell számítani. A szociális háló kibővítésére sem.

(rtv.rs nyomán)   

A képen: a szabadkai Bajai szőlők (Pescsara) helyi közösség eső után, fotó: tvsubotica.com

Hasonló hírek