2017, április 26, szerda
   
Betűméret

Ilyen is van: romák, akik nem koldulnak és nem lopják a napot, hanem dolgoznak

a romak dolgoznakA nyolc nőt foglalkoztató pancsovai Pavaplus cég hét éve sikeresen működik. Ebben még nem lenne semmi különös, ha a céget nem egy roma asszony, név szerint Pava Čabrilovski vezetné. Az alkalmazottak is cigány nemzetiségűek.

A tulajdonosnő szavai szerint 87 lakóépületben, továbbá a pancsovai Duna Kikötő Vállalatban, a Renault Autószalonban, több helyi cégben és számos magánlakásban is gondoskodnak a tisztaságról.

Legnagyobb problémát a magas adók és járulékok, valamint az időnként felbukkanó tisztességtelen konkurencia jelenti, vagyis ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek, mint a többi vállalkozó. A Pavaplus számláját egyszer sem zárolták.

A tulajdonosnő elmondta, nem szembesültek diszkriminációval, a munkájukkal tekintélyt vívtak ki maguknak, és ennek köszönhetően senkit sem érdekli, hogy romákról van szó.

Čabrilovski, aki egyetemi végzettséggel rendelkezik, tehát egyértelműen kiszakadt a cigány milliőből.

Zoran Simić belgrádi roma üzletember példája is azt bizonyítja, hogy a munkaszokásokkal rendelkező, rátermett romáknak ugyanakkora az esélye az érvényesülésre, mint bárki másnak. Simić két cég: az Immo Clean és az Immo Recycling társtulajdonosa. Az egyik takarítással, a másik pedig újrahasznosítással foglalkozik. A két magánvállalat összesen száz dolgozót foglalkoztat, a munkaerő több mint fele cigány nemzetiségű.

Simić enyhén bíráló hagnemben nyilatkozik az övéiről. Kiemelte: amikor hét évvel ezelőtt beindította a vállalkozását, nem gondolta, hogy nehezebb lesz munkásokat találni, mint ügyfeleket. Más szóval nem könnyű rávenni őket, hogy dolgozzanak.

Szerinte ugyanakkor biztató jel, hogy mintegy háromszáz szebiai roma jövőre befejezi az egyetemi tanulmányait. Ők talán előremozdítják a nemzeti közösségüket, mondta az említett vállalkozó.

Szerbiában hivatalosan közel 150 ezer cigány él. Becslések szerint reális létszámuk legalább 600 ezer. Sokan nyilván szerbnek vallották magukat a népszámlálás során. A szerbiai romák kb. 28 százaléka "gazdaságilag aktív".                        

Danas nyomán K. P.

.

Megosztás

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • aga aga 2017.04.24. - 19:16
  60 éves nénivel egy árvácskáért? Ugyan már! Nem cigány, még szép hogy nem cigány, azok nehezebb ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.04.24. - 16:36
  .....éneklik a félig török, félig kazár agyhalottak.

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.04.24. - 00:44
  Szerintem utcai népi összejövetellel megünnepelni ezt a jó hírt. Valóban jó lenne tudni hova kell ...

  Bővebben...

   
 • No comment No comment 2017.04.23. - 22:28
  Ez már sok! Mi a helyzet a kedvezo hitelu lakás támogatással, én mint két gyermekes családapa 30 évre ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.04.22. - 18:11
  Paligó, nem hagyom, hogy beszólj a Krisztinek!Talá n ő az első, akármilyen párthoz is tartozzon, aki ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information