2017, január 18, szerda
   
Betűméret

Šarčević: ,,Fél Szerbiát elbocsáthattam volna''

iskolareformKomoly oktatási reform elé nézünk – legalábbis Šarčević miniszter szerint. Nem lesz több kihasználatlan iskolaépület, és a középiskolás diáklányok sem sétálgathatnak többé kisminkelve, alulöltözve az iskolában.

A 2017-es esztendőt a kormány az oktatás megreformálására látja elő. Ez felöleli az iskoláskor előtti intézményeket az általános iskolákon át a középiskolákig. Temérdek probléma halmozódott fel ugyanis, közöttük az iskolák bírósági úton lefolytatott jogainak érvényesítése – pontosabban: nem érvényesítése. A tanintézmények ugyanis számtalan pert indítottak annak reményében, hogy az igazságügyi szervek a javukra döntenek majd, de ezek többségét elveszítették, így az államnak okozott anyagi kárjelentős. A minisztérium ezt már nem nézheti ölbe tett kézzel. Január folyamán útjára indítja az iskolaigazgatók továbbképzését, amely a jogi lehetőségek ismertetéséről szól majd, és az esetleges jogi procedúrák veszélyeivel ismerteti meg a tanintézmények vezetőit. Šarčević szerint ugyanis az iskolaigazgatók nem  jogászok, nem ismerik a jogot, de minden iskolának van jogásza, akinek kötelessége lett volna figyelmeztetni az iskola vezetőségét, hogy egy-egy pert ne indítsanak el, mert belebuknak.

A miniszter reális és szükséges döntésnek ítéli meg az iskolai egyenruha bevezetését, mivel jelenleg - főleg a középiskolások, de a kisebbek is –olyan kihívóan öltözködnek, hogy az felháborító. Ez azonban a tanítónőkre és a tanárnőkre is vonatkozik, akik rövid szoknyában és szűk nadrágban (cicanadrágban) járnak be órát tartani.

Az állami költségvetésből az idén 50 millió dinárt fordítanak az oktatás megreformálására, többek között visszavonják az eddigi választható tantárgyakat, helyettük újakat vezetnek be. Ilyen lesz például a romanticizmus, amelyet kapcsolva az anyanyelv, a képzőművészet, a történelem stb. tantárgyakkal tudnak majd előadni a tanárok.

A tervek között szerepel továbbá, hogy a kihasználatlan iskolaépületekben óvodákat üzemeltetnek majd, hiszen az utóbbira egyre nagyobb az igény, helyszűke miatt azonban nem tudnak több óvodát megnyitni. Most itt az alkalom, hogy akár egy fedél alatt működhessenek az óvodák és az iskolák.

Šarčević miniszter egyébként rendkívül elégedetlen a szerb közoktatással. Mint mondja: akár fél Szerbiát elbocsáthatta volna már, hiszen olyan visszaélések történnek az oktatásunkban.

Hát igen. Gondoljunk csak bele a kisérettségi eredményeinek ,,megbundázásába’’, az érettségi kérdések idő előtti kiszivárogtatására, az iskolákban folyó agresszióra… Nagy fába vágja fejszéjét az oktatási miniszter, és csak remélni tudjuk, hogy tervei között szerepel a magyar tannyelvű csoportok leépítése és megszüntetés is itt, a Délvidéken. Mert, ugyebár, ez is óriási probléma, noha erről egyelőre nem nyilatkozik a miniszter…

Blic.rs nyomán M.Z.

.

 

Megosztás

A nap idézete

"Felrázó példátok elátkoz minden gyáva lemondást, emberi nagyságotok a jövő forrása, dicsőséges tetteitek az életet jelentik."

/Otto Wöhler tábornok/

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.01.17. - 21:19
  Hivatalos USA-statisztika szerint az USA-ban kétmillió ember egyáltalán nem beszél angolul (amerikaiul).

  Bővebben...

   
 • Gyula Gyula 2017.01.15. - 23:24
  A zentai hídon nincsen térfigyelő kamera. Ez az állítás nem igaz, amit leírtak. A videókban sehol nem ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.01.15. - 16:36
  Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.01.14. - 23:56
  Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból ...

  Bővebben...

   
 • Zso Zso 2017.01.14. - 20:42
  Hàt anyit azért hozzà tennék ,hogy sieltek nem sétàltak és, hogy a mentöakcio csak 4 óra hosszàt ...

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information