2017, január 17, kedd
   
Betűméret

Pálinka, zászlók, sajkacsák - Így ünnepelik a megváltó megszületését Szabadkán (+képek)

Zászlókkal, pálinkázva, lőfegyverekkel, baltákkal felszerelve és sajkacsába bújva emlékeznek meg Szerbia szerte Jézus Krisztus megszületéséről.
 
badnjak-szabadka07
"Hagyományos karácsonyi családkép" 
 
A pravoszláv hívek, a Juliánus-naptár szerint január hetedikén ünneplik a karácsonyt. Az ezt megelőző napon a szokás szerint a szerb családok férfi tagjai, idősek és fiatalok együtt indulnak az erdőbe badnyákot, vagyis bükkfagallyat vágni, amelyet a megáldást követően a család együtt gyújt meg, közben pedig imádkoznak és áldást kérnek a családra. Jézus ünneplésén kívül ennek a tradíciónak számos jelentése is van, így például az apáról fiúra szálló vallásosság, a család összetartozása vagy épp a világi sötétségbe fényt hozó törékeny kisded megszületése, amit az elégő ágacska képvisel. A karácsonyt megelőző hagyományt, a "Badnji dan-t" a pravoszláv hívek nagy része ilyen módon szelíden, keresztényi formában ünnepli.
 
badnjak-szabadka011
 
Azonban sajnos sokéves hagyomány az is, hogy egyesek nem a tradíció tiszteletteljes ápolására, hanem a jóval hangosabb, sokszor fegyverropogástól sem mentes, alkoholgőzös nacionalista őrjöngésre használják fel a pravoszláv vallási ünnepeket, amikor a karácsonyra hivatkozva kicsit mindenki úgy érezheti ismét magát, mint a Szabadkára 1944-ben megérkező és szabad rablásba kezdő partizánalakulatok. 
 
badnjak-szabadka010
 
Nem volt ez másképpen idén sem, amikor is a szabadkai Szent Száva Szerb Kulturális Központ és a helyi pravoszláv egyház közös szervezésében pirkadat után gyülekezni kezdtek a hívek. A -8 Celsius-fok sem szegte kedvét a szabadkaiaknak, ami nem is csoda, hiszen közülük többen is üvegszám hoztak magukkal pálinkát, amelynek a bő öblögetése után már egy sajkacsából kilógó fül sem fázott...
 
badnjak-szabadka08
Üveg szesz nélkül nincs karácsony
 
A gyülekezőről a subotica.com egy képes beszámolót közölt, amelyből jól látszik, hogy most sem hiányoztak a szerb lobogók, a sajkacsák és a kucsmák, a pálinkásüvegek. Az összejött sokadalom pedig hangos dudaszóval indult el a kelebiai erdőbe badnyákért. 
 
badnjak-szabadka06
 
A képekből látható az is, hogy a vonulást számos rendőr biztosította, akiket sem az italfogyasztás, sem a folyamatos szabálysértő közlekedés sem zavart. Úgy látszik a közúti szabálysértések is megbocsájtást nyertek egyeseknek a vallási ünnep során. 
 
badnjak-szabadka03
Csak szabályosan 
 
badnjak-szabadka01
senki sem maradt ki a fényképezkedésből 
 
 
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a kereszténység lelkületéhez vajon a hívek melyik csoportja áll közelebb, azok akik vallásos meggyőződésükből a családjukkal közösen éltetik a hagyományt, vagy azok, akik autók ablakából kilógva, folyamatos dudaszó mellett szerb, orosz és más katonai zászlókat lobogtatva hirdetik: örvendjetek, a megváltó megszületett?
 
zaszlok01
Zászlók széles választéka
 
badnjak-szabadka09
 
Amikor még a fejszéd nyele is szerb
 
badnjak-szabadka04
 
 
badnjak-szabadka05

badnjak-szabadka02
 
 J. P.
 
.
  

 

Megosztás

A nap idézete

"Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják! De miről a nemzet félve, a szenvedésektől önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétséges!"

/Deák Ferenc/
 

Utolsó hozzászólások

 • Gyula Gyula 2017.01.15. - 23:24
  A zentai hídon nincsen térfigyelő kamera. Ez az állítás nem igaz, amit leírtak. A videókban sehol nem ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.01.15. - 16:36
  Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.01.14. - 23:56
  Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból ...

  Bővebben...

   
 • Zso Zso 2017.01.14. - 20:42
  Hàt anyit azért hozzà tennék ,hogy sieltek nem sétàltak és, hogy a mentöakcio csak 4 óra hosszàt ...

  Bővebben...

   
 • Zoltan Zoltan 2017.01.14. - 15:45
  Sok magyar nemzetisegu embernek van szerb utlevele es megsem tudnak beszelni szerb nyelven es szerbiaban ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information