2017, február 27, hétfő
   
Betűméret

Pálinka, zászlók, sajkacsák - Így ünnepelik a megváltó megszületését Szabadkán (+képek)

Zászlókkal, pálinkázva, lőfegyverekkel, baltákkal felszerelve és sajkacsába bújva emlékeznek meg Szerbia szerte Jézus Krisztus megszületéséről.
 
badnjak-szabadka07
"Hagyományos karácsonyi családkép" 
 
A pravoszláv hívek, a Juliánus-naptár szerint január hetedikén ünneplik a karácsonyt. Az ezt megelőző napon a szokás szerint a szerb családok férfi tagjai, idősek és fiatalok együtt indulnak az erdőbe badnyákot, vagyis bükkfagallyat vágni, amelyet a megáldást követően a család együtt gyújt meg, közben pedig imádkoznak és áldást kérnek a családra. Jézus ünneplésén kívül ennek a tradíciónak számos jelentése is van, így például az apáról fiúra szálló vallásosság, a család összetartozása vagy épp a világi sötétségbe fényt hozó törékeny kisded megszületése, amit az elégő ágacska képvisel. A karácsonyt megelőző hagyományt, a "Badnji dan-t" a pravoszláv hívek nagy része ilyen módon szelíden, keresztényi formában ünnepli.
 
badnjak-szabadka011
 
Azonban sajnos sokéves hagyomány az is, hogy egyesek nem a tradíció tiszteletteljes ápolására, hanem a jóval hangosabb, sokszor fegyverropogástól sem mentes, alkoholgőzös nacionalista őrjöngésre használják fel a pravoszláv vallási ünnepeket, amikor a karácsonyra hivatkozva kicsit mindenki úgy érezheti ismét magát, mint a Szabadkára 1944-ben megérkező és szabad rablásba kezdő partizánalakulatok. 
 
badnjak-szabadka010
 
Nem volt ez másképpen idén sem, amikor is a szabadkai Szent Száva Szerb Kulturális Központ és a helyi pravoszláv egyház közös szervezésében pirkadat után gyülekezni kezdtek a hívek. A -8 Celsius-fok sem szegte kedvét a szabadkaiaknak, ami nem is csoda, hiszen közülük többen is üvegszám hoztak magukkal pálinkát, amelynek a bő öblögetése után már egy sajkacsából kilógó fül sem fázott...
 
badnjak-szabadka08
Üveg szesz nélkül nincs karácsony
 
A gyülekezőről a subotica.com egy képes beszámolót közölt, amelyből jól látszik, hogy most sem hiányoztak a szerb lobogók, a sajkacsák és a kucsmák, a pálinkásüvegek. Az összejött sokadalom pedig hangos dudaszóval indult el a kelebiai erdőbe badnyákért. 
 
badnjak-szabadka06
 
A képekből látható az is, hogy a vonulást számos rendőr biztosította, akiket sem az italfogyasztás, sem a folyamatos szabálysértő közlekedés sem zavart. Úgy látszik a közúti szabálysértések is megbocsájtást nyertek egyeseknek a vallási ünnep során. 
 
badnjak-szabadka03
Csak szabályosan 
 
badnjak-szabadka01
senki sem maradt ki a fényképezkedésből 
 
 
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a kereszténység lelkületéhez vajon a hívek melyik csoportja áll közelebb, azok akik vallásos meggyőződésükből a családjukkal közösen éltetik a hagyományt, vagy azok, akik autók ablakából kilógva, folyamatos dudaszó mellett szerb, orosz és más katonai zászlókat lobogtatva hirdetik: örvendjetek, a megváltó megszületett?
 
zaszlok01
Zászlók széles választéka
 
badnjak-szabadka09
 
Amikor még a fejszéd nyele is szerb
 
badnjak-szabadka04
 
 
badnjak-szabadka05

badnjak-szabadka02
 
 J. P.
 
.
  

 

Megosztás

A nap idézete

„Tévedés azonban azt gondolni, hogy aki kitart magyarsága mellett, azt mindenki elhagyja. Nem mindenki. Először is vagyunk már néhányan, ha szétszórtan is, de szellemileg csoportba verődve, akik nem hagyjuk cserben sem egymást, sem a magyar ügyet. Másodszor pedig, ami a legfontosabb: az Úristen sem hagy el, hanem mellettünk van!”

/Wass Albert/

 

Utolsó hozzászólások

 • Csaba Csaba 2017.02.27. - 09:59
  kit érdekel a te igazi véleményed te nemzet áruló agyhalott birka pásztor?eladtad a délvidéki magyarság ...

  Bővebben...

   
 • baksai károly baksai károly 2017.02.26. - 22:05
  Nem divat,Megélheté s!!!Ezért,meg a piszkos munka bére itt nulla,ott kint viszont fizetnek érte,FIZETNEK ...

  Bővebben...

   
 • Simon István Simon István 2017.02.26. - 08:21
  ha neki is a keresete 21000 dinar lett volna mint az enyem 2012ben akkor biztos o sem igy beszelne ...

  Bővebben...

   
 • Pacy Pacy 2017.02.25. - 17:19
  1200€ barmilyen munkat valalok mivel itt ez a minimal ber meg az utcat is tisztitom koszonom VMSZ es ...

  Bővebben...

   
 • XY XY 2017.02.25. - 14:07
  mekkora hazug állatok viszamék csak cseréjünk fizetést az ilyen söpredé hazug állatokal azért vállal ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information