2017, március 26, vasárnap
   
Betűméret

Pálinka, zászlók, sajkacsák - Így ünnepelik a megváltó megszületését Szabadkán (+képek)

Zászlókkal, pálinkázva, lőfegyverekkel, baltákkal felszerelve és sajkacsába bújva emlékeznek meg Szerbia szerte Jézus Krisztus megszületéséről.
 
badnjak-szabadka07
"Hagyományos karácsonyi családkép" 
 
A pravoszláv hívek, a Juliánus-naptár szerint január hetedikén ünneplik a karácsonyt. Az ezt megelőző napon a szokás szerint a szerb családok férfi tagjai, idősek és fiatalok együtt indulnak az erdőbe badnyákot, vagyis bükkfagallyat vágni, amelyet a megáldást követően a család együtt gyújt meg, közben pedig imádkoznak és áldást kérnek a családra. Jézus ünneplésén kívül ennek a tradíciónak számos jelentése is van, így például az apáról fiúra szálló vallásosság, a család összetartozása vagy épp a világi sötétségbe fényt hozó törékeny kisded megszületése, amit az elégő ágacska képvisel. A karácsonyt megelőző hagyományt, a "Badnji dan-t" a pravoszláv hívek nagy része ilyen módon szelíden, keresztényi formában ünnepli.
 
badnjak-szabadka011
 
Azonban sajnos sokéves hagyomány az is, hogy egyesek nem a tradíció tiszteletteljes ápolására, hanem a jóval hangosabb, sokszor fegyverropogástól sem mentes, alkoholgőzös nacionalista őrjöngésre használják fel a pravoszláv vallási ünnepeket, amikor a karácsonyra hivatkozva kicsit mindenki úgy érezheti ismét magát, mint a Szabadkára 1944-ben megérkező és szabad rablásba kezdő partizánalakulatok. 
 
badnjak-szabadka010
 
Nem volt ez másképpen idén sem, amikor is a szabadkai Szent Száva Szerb Kulturális Központ és a helyi pravoszláv egyház közös szervezésében pirkadat után gyülekezni kezdtek a hívek. A -8 Celsius-fok sem szegte kedvét a szabadkaiaknak, ami nem is csoda, hiszen közülük többen is üvegszám hoztak magukkal pálinkát, amelynek a bő öblögetése után már egy sajkacsából kilógó fül sem fázott...
 
badnjak-szabadka08
Üveg szesz nélkül nincs karácsony
 
A gyülekezőről a subotica.com egy képes beszámolót közölt, amelyből jól látszik, hogy most sem hiányoztak a szerb lobogók, a sajkacsák és a kucsmák, a pálinkásüvegek. Az összejött sokadalom pedig hangos dudaszóval indult el a kelebiai erdőbe badnyákért. 
 
badnjak-szabadka06
 
A képekből látható az is, hogy a vonulást számos rendőr biztosította, akiket sem az italfogyasztás, sem a folyamatos szabálysértő közlekedés sem zavart. Úgy látszik a közúti szabálysértések is megbocsájtást nyertek egyeseknek a vallási ünnep során. 
 
badnjak-szabadka03
Csak szabályosan 
 
badnjak-szabadka01
senki sem maradt ki a fényképezkedésből 
 
 
Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a kereszténység lelkületéhez vajon a hívek melyik csoportja áll közelebb, azok akik vallásos meggyőződésükből a családjukkal közösen éltetik a hagyományt, vagy azok, akik autók ablakából kilógva, folyamatos dudaszó mellett szerb, orosz és más katonai zászlókat lobogtatva hirdetik: örvendjetek, a megváltó megszületett?
 
zaszlok01
Zászlók széles választéka
 
badnjak-szabadka09
 
Amikor még a fejszéd nyele is szerb
 
badnjak-szabadka04
 
 
badnjak-szabadka05

badnjak-szabadka02
 
 J. P.
 
.
  

 

Megosztás

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.03.23. - 21:50
  "831 tárgy": ÜGY! Nem árt, ha a TÁRGYalatos TÁRGYvédek is jobban TÁRGYalnak erre, és TÁRGYAfogyottké ...

  Bővebben...

   
 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.03.23. - 07:42
  Antalfalva, bre! Valami nagyeszű VMSZ-es vezető lehetett, aki szerint "Kovacsica" dukál. Ilyet is ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.03.21. - 01:40
  #6 Csaba Y-m-d H:i Csaba, igen nemes küldetést választottál magadnak viszont az a nagy helyzet, hogy ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.03.20. - 22:36
  Tamás-sajnos nekem már rég fel tűnt már akkor mikor még a demokraták seggét nyalták...csak azért hívom ...

  Bővebben...

   
 • Magyar Elek Magyar Elek 2017.03.20. - 21:01
  Saša Janković az egyetlen becsületes jelölt. A magyarok (is) Jankovićra szavaznak.

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information