2017, január 17, kedd
   
Betűméret

A szerbek nem tanulnak meg magyarul, de kellene nekik a magyar útlevél

madjarski-pasos-jpg 660x330Sokan szeretnének magyar állampolgársághoz, jobban mondva útlevélhez jutni Szerbiában, azonban egyre kevesebben hajlandóak megtanulni magyarul annak érdekében, hogy kettős állampolgárságot szerezhessenek. 
 
A szabadkai magyar főkonzulátuson tavaly december közepén tette le az állampolgársági esküjét a százezredik kérvényező. Csak 2016-ban közel 12 ezren váltak magyar állpolgárrá Szabadkán és mindemellett további 7 ezren átadták a kérvényüket a honosításhoz. Bábity János szabadkai főkonzul szerint tavaly megnövekedett az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, ugyanis előfeltétele a gazdaságfejlesztésre szánt, összességében 65 milliárd forintnyi, a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázaton való indulásnak. 
Bábity elmondta azt is, hogy bár a magyar nyelv ismerete egyik alapfeltétele az állampolgárság igénylésének, mégis egyre nagyobb azoknak a száma, akik nem beszélik jól a magyar nyelvet. 
Ezek az emberek mégis felszeretnének esküdni a magyar állam szolgálatára... Azonban mindenki előtt ismert az a tény, hogy ennek valójában gazdasági okai vannak és az ilyen igénylőknek az európai uniós útlevél megszerzése és a pályázati forrásokhoz való hozzáférés a célja. Az eskütétel, a nyelvtanulás a magyar himnusz végigállása pedig egy kötelező rossz, amelyet kényszerből nyelnek le. 
 
Bábity arról is beszélt az újvidéki közmédiának, hogy többen azt hiszik, hogy szigorúbb lett az elbírálás folyamata, amiért alapvető kérdéseket tesznek fel magyar nyelven, "Meg kell tudnunk, hogy csak néhány tételt tanultak meg magyarul tankönyvekből, vagy valóban megértik a kérdést és tudnak is rá felelni magyar nyelven." - mondta el a főkonzul.
 
Portálunk korábban számos olyan esetről számolt már be, amikor a magyar nyelvet nem beszélő, sokszor közvetlen a himnusz elhangzása után már magyarellenes kijelentéseket tevők és a magyarságot lenéző személyek tömegei jutottak állampolgársághoz. Mint ahogy arról is írtunk, hogy néhány tucat esetben már meg is fosztottak néhány szerbiai lakost a magyar állampolgárságától, amiért csalárd módon jutottak ahhoz. 
 
 .
  
 
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
+6 #3 Csaba Y-m-d H:i
Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok közt akik gazdasági érdekekből kérik a magyar útlevelet!és miért baj az ha vannak olyan magyarok akik nem tudnak szerbül szerbiában?hány kinai meg spanyol stb. van amerikában akik nem tudnak angolul?te is csak egy vagy a magyargyűlölők közül akik szerint a magyarok fasiszták,de azért jó a"fasiszták"útl evele a továbblépéshez a nagy szerb"hősöknek" mi?álszent végtermékek... :-x
Idézet
 
 
+11 #2 Tengerecki Pál Y-m-d H:i
Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból lett szerb útlevelük.soha nem kívánták, hogy szerb legyen az útlevelük. Elszakították őket a saját országuktól területestől. És ha útlevelet akartak, akkor sokáig csak szerbet szerezhettek, akár tetszett, akár nem. Ezek a szerbek pedig jönnek a mi konzulátusunkra útlevelet kérni, bekönyörögni magukat a magyarok közé, akiket egész életükben lenéztek. Mikor láttál te Zoltan magyar embert a szerb konzulátuson szerb állampolgárságo t kunyerálni? Isten éltesse sokáig az összes magyar embert, aki képes úgy élni az életét, hogy nem tanul meg szerbül! Azok legalább tudják például azt, hogy az á betűn van egy ékezet. Te pedig Zoltan, tanuld meg legalább a nevedet leírni, mielőtt osztani kezded az észt a nagyvilágnak nyelvismeretről . Mit mentegeted itt a gőgös szerbeket, akik a mi konzulunknak könyörögnek alamizsnáért?
Idézet
 
 
-10 #1 Zoltan Y-m-d H:i
Sok magyar nemzetisegu embernek van szerb utlevele es megsem tudnak beszelni szerb nyelven es szerbiaban elnek..Ezt hozafuznem a dolgokhoz
Idézet
 

A nap idézete

„A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiasság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…”

/Gróf Széchenyi István/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Gyula Gyula 2017.01.15. - 23:24
  A zentai hídon nincsen térfigyelő kamera. Ez az állítás nem igaz, amit leírtak. A videókban sehol nem ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.01.15. - 16:36
  Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.01.14. - 23:56
  Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból ...

  Bővebben...

   
 • Zso Zso 2017.01.14. - 20:42
  Hàt anyit azért hozzà tennék ,hogy sieltek nem sétàltak és, hogy a mentöakcio csak 4 óra hosszàt ...

  Bővebben...

   
 • Zoltan Zoltan 2017.01.14. - 15:45
  Sok magyar nemzetisegu embernek van szerb utlevele es megsem tudnak beszelni szerb nyelven es szerbiaban ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information