2017, április 24, hétfő
   
Betűméret

A szerbek nem tanulnak meg magyarul, de kellene nekik a magyar útlevél

madjarski-pasos-jpg 660x330Sokan szeretnének magyar állampolgársághoz, jobban mondva útlevélhez jutni Szerbiában, azonban egyre kevesebben hajlandóak megtanulni magyarul annak érdekében, hogy kettős állampolgárságot szerezhessenek. 
 
A szabadkai magyar főkonzulátuson tavaly december közepén tette le az állampolgársági esküjét a százezredik kérvényező. Csak 2016-ban közel 12 ezren váltak magyar állpolgárrá Szabadkán és mindemellett további 7 ezren átadták a kérvényüket a honosításhoz. Bábity János szabadkai főkonzul szerint tavaly megnövekedett az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt, ugyanis előfeltétele a gazdaságfejlesztésre szánt, összességében 65 milliárd forintnyi, a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázaton való indulásnak. 
Bábity elmondta azt is, hogy bár a magyar nyelv ismerete egyik alapfeltétele az állampolgárság igénylésének, mégis egyre nagyobb azoknak a száma, akik nem beszélik jól a magyar nyelvet. 
Ezek az emberek mégis felszeretnének esküdni a magyar állam szolgálatára... Azonban mindenki előtt ismert az a tény, hogy ennek valójában gazdasági okai vannak és az ilyen igénylőknek az európai uniós útlevél megszerzése és a pályázati forrásokhoz való hozzáférés a célja. Az eskütétel, a nyelvtanulás a magyar himnusz végigállása pedig egy kötelező rossz, amelyet kényszerből nyelnek le. 
 
Bábity arról is beszélt az újvidéki közmédiának, hogy többen azt hiszik, hogy szigorúbb lett az elbírálás folyamata, amiért alapvető kérdéseket tesznek fel magyar nyelven, "Meg kell tudnunk, hogy csak néhány tételt tanultak meg magyarul tankönyvekből, vagy valóban megértik a kérdést és tudnak is rá felelni magyar nyelven." - mondta el a főkonzul.
 
Portálunk korábban számos olyan esetről számolt már be, amikor a magyar nyelvet nem beszélő, sokszor közvetlen a himnusz elhangzása után már magyarellenes kijelentéseket tevők és a magyarságot lenéző személyek tömegei jutottak állampolgársághoz. Mint ahogy arról is írtunk, hogy néhány tucat esetben már meg is fosztottak néhány szerbiai lakost a magyar állampolgárságától, amiért csalárd módon jutottak ahhoz. 
 
 .
  
 
 
Megosztás

Hozzászólások   

 
0 #4 Franz Lutzy Y-m-d H:i
Hivatalos USA-statisztika szerint az USA-ban kétmillió ember egyáltalán nem beszél angolul (amerikaiul). Gondoljuk el: ennyi Szlovénia teljes lakossága.
Innen az isten háta mögül persze könnyű olyasmivel érvelni a magyar nyelv hivatalos(nak beállított, de attól igencsak messze járó) szerbiai használata ellen, hogy "Amerikában mindenki angolul beszél". Kivéve egy Szlovéniányi embert, aki ha akarna, se tudna.
Idézet
 
 
+10 #3 Csaba Y-m-d H:i
Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok közt akik gazdasági érdekekből kérik a magyar útlevelet!és miért baj az ha vannak olyan magyarok akik nem tudnak szerbül szerbiában?hány kinai meg spanyol stb. van amerikában akik nem tudnak angolul?te is csak egy vagy a magyargyűlölők közül akik szerint a magyarok fasiszták,de azért jó a"fasiszták"útl evele a továbblépéshez a nagy szerb"hősöknek" mi?álszent végtermékek... :-x
Idézet
 
 
+16 #2 Tengerecki Pál Y-m-d H:i
Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból lett szerb útlevelük.soha nem kívánták, hogy szerb legyen az útlevelük. Elszakították őket a saját országuktól területestől. És ha útlevelet akartak, akkor sokáig csak szerbet szerezhettek, akár tetszett, akár nem. Ezek a szerbek pedig jönnek a mi konzulátusunkra útlevelet kérni, bekönyörögni magukat a magyarok közé, akiket egész életükben lenéztek. Mikor láttál te Zoltan magyar embert a szerb konzulátuson szerb állampolgárságo t kunyerálni? Isten éltesse sokáig az összes magyar embert, aki képes úgy élni az életét, hogy nem tanul meg szerbül! Azok legalább tudják például azt, hogy az á betűn van egy ékezet. Te pedig Zoltan, tanuld meg legalább a nevedet leírni, mielőtt osztani kezded az észt a nagyvilágnak nyelvismeretről . Mit mentegeted itt a gőgös szerbeket, akik a mi konzulunknak könyörögnek alamizsnáért?
Idézet
 
 
-18 #1 Zoltan Y-m-d H:i
Sok magyar nemzetisegu embernek van szerb utlevele es megsem tudnak beszelni szerb nyelven es szerbiaban elnek..Ezt hozafuznem a dolgokhoz
Idézet
 

A nap idézete

"A hazaszeretet egy nemzetben az, ami a testben az egészség! Attól naggyá nő, anélkül elsorvad. Hazaszeretet nélkül nincs Nemzet, csak horda. A nagy nemzeteket az tette naggyá. A hazaszeretetet nem lehet magyarázni, mint nem lehet az egészséget, ami nélkül meghal a test. Mibelőlünk, magyarokból, – hát nem veszitek észre?! – hogy évtizedek óta próbálják azt kilopni, és vele egyetlen erőnket, a lelkünk önérzetét! Egyforma nemzeti kincsünk a vagyonunk, az eszünk, a becsületünk és az időnk! Ezeket a kincseket lopjuk mi meg mindennapi, apró hazaárulással!"

/Jászai Mari/

 

Utolsó hozzászólások

 • Tamas Tamas 2017.04.24. - 16:36
  .....éneklik a félig török, félig kazár agyhalottak.

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.04.24. - 00:44
  Szerintem utcai népi összejövetellel megünnepelni ezt a jó hírt. Valóban jó lenne tudni hova kell ...

  Bővebben...

   
 • No comment No comment 2017.04.23. - 22:28
  Ez már sok! Mi a helyzet a kedvezo hitelu lakás támogatással, én mint két gyermekes családapa 30 évre ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.04.22. - 18:11
  Paligó, nem hagyom, hogy beszólj a Krisztinek!Talá n ő az első, akármilyen párthoz is tartozzon, aki ...

  Bővebben...

   
 • Paligo Paligo 2017.04.22. - 15:18
  Nem is kell beengedni a jobbikosokat sehova, sem a párt szimpatizánsait !!! Úgysem meritek megjeleníteni ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information