2017, április 28, péntek
   
Betűméret

Nagyanyám notesza

Drága Nagymama, ismét elővettem a noteszod, mint oly sokszor az utóbbi időben. Úgy érzem, velem vagy, segítesz nekem. Ebben a kis barna füzetecskében benne van minden. Az egész életed. A receptjeid, a világ legfinomabb „mézese”, a fontos évszámok, a részletes havi kiadásaid, a tanácsaid, a fohászaid, az útravalód a családodnak, külön-külön mindenkinek. Az utolsó kívánságod.
 
 
1991. szeptember 26-a után már nem írtál többé bele. Megnyugodtál. Remélem. A betegágyadon is azon idegeskedtél, hogy nem tudsz nekünk segíteni a nehéz időkben. Se tanácsokkal, se anyagiakkal. Olyan aranyosan, ahogy csak Te tudtad, köszönöd meg a vejednek, az apukámnak, hogy mindig is tisztelettel bánt Veled, hogy mindig a családot tartotta a legfontosabbnak. Kéred, hogy nagyon vigyázzon a lányodra. Viccesen figyelmezteted, hogy nyáron, a tűző napon ne járkáljon hajadonfőtt, és jaj, a kertbe se ültessen annyi mindent, csak amit nagyon muszáj. Ne sok paprikát, meg ne sok babot, mert ezeket sokat kell kapálgatni. Drága jó lányodtól, az anyukámtól azt kéred, hogy ne járjon sűrűn a temetőbe. Inkább a családjával foglalkozzon. Tudod, hogy Téged úgysem felejt el. Ezt a kívánságod nem igazán teljesítette az anyukám, mindig talált időt, hogy elmenjen hozzád. Meg a rózsafákat sem szedtük ki a temetőben. Szépek. Hamarosan virágba is borulnak.
       
Ebben a füzetben tartottad a pénzed is. A dugipénzed, amit a tojások eladásából tettél félre. Tudtad, hogy a nagytata ezt is elitta volna gyenge pillanatában. Nekünk tetted félre, az unokáidnak. Amikor elmentünk, mindig kihúztál belőle egy barna tíz dinárost, így húsvét előtt egy lila húsz dinárost. Meg is becsültük ezt a pénzt. Meg hogy örültünk a „kikevert tojásnak”! Sima cukorral, egy kis Benko kakaóval a tetején!  Most is összeszalad a nyál a számban…
 
Biztosan nem örülsz, Nagymama, hogy most milyen világ van… Milyen szomorú lennél, hogy nem árulhatnál a piacon se babot, se tojást, se virágot… Szerencsére, ez (még) nem felénk történik, hanem a fővárosunkba, ahol a kommunális felügyelők keményen büntetik az ilyen árusokat. Egy fiatalembert vettek őrizetbe pár napja, mert tojást árult húsvétra. Némán tűrte, a jelen lévők pedig nem értették a helyzetet. Tavaly egy dinnyét áruló bácsi a helyszínen meg is halt, amikor pénzbírságot akartak kiróni rá. Ő is az unokáinak szeretett volna egy kis zsebpénzt adni… A milliárdokat lopókkal, a csalókkal, a hazugokkal senki nem mer ujjat húzni. Szomorú világ ez…
 
       
Nekem is írtál. Azt kérted tőlem, hogy szüleimhez jó legyek, szót fogadjak, ne feleseljek, segítsek, amiben tudok, harag helyett szeretettel forduljak feléjük. Kéred, hogy maradjak minden körülmények között ember. Tisztességes, segítőkész. Bíztál bennem.
       
Beteg szíved vérzik értünk, írtad, hiszen még segíteni szerettél volna, még élni pár évig. Nem adatott meg.
       
Drága Nagymama! Tanácsaid megfogadtuk. Apukám azóta is vigyáz az anyukámra, én a kéréseidhez tartom magam, és úgy érzem, ember maradtam. Nem hiába bíztál bennem.

Azt viszont be kell vallanom, hogy anyukám eladta az ágyneműket. Tudjuk, hogy megbocsátod.  

Egri Emma - egriemma.blogspot.rs

.
 
Megosztás

A nap idézete

„E korba születtünk, és bátran kell a számunkra elrendelt utat végigjárni, más választásunk nincsen. Reménység és menekülés nélkül kitartani az elveszett poszton: ez a kötelességünk. Kitartani, mint a római katona, kinek csontjait ott találták Pompeji kapuja előtt, aki meghalt, mert a Vezúv kitörésekor elfelejtették felváltani. Ez az igazi nagyság, ez az igazi race! A becsületes halál az egyetlen, amit az embertől nem lehet elvenni.”

/Oswald Spengler/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.04.27. - 07:36
  einsteini (melléknév)

  Bővebben...

   
 • Totyesz Totyesz 2017.04.26. - 21:58
  Franci látom megoldottad az univerzum keletkezésének Einsteini kérdését! Szerintem Nobel dijjra ...

  Bővebben...

   
 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.04.26. - 10:55
  strucc

  Bővebben...

   
 • anti migráncs anti migráncs 2017.04.26. - 09:53
  Ez így igaz !!!!!! Tudjuk ki támogatja ezt a legjobban, ki az aki kezdettől fogva a migránsokat védi ...

  Bővebben...

   
 • Miskolczi József Miskolczi József 2017.04.26. - 09:03
  A szerző kissé tévúton jár. Az eset nem valamely temetkezési magánvállalatba n történt, hanem az ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information