2017, március 25, szombat
   
Betűméret

Tiltakozássorozat az erdélyi magyarság elnyomása ellen

A Jobbik azzal vádolja Romániát, hogy elnyomja a területén élő nemzeti közösségeket, ezért az ellenzéki párt több városban is molinóval emlékezteti a szomszédos államot a 98 évvel ezelőtti gyulafehérvári határozatra, Nagyváradon elkobozta a performansz tagjainak molinóját a román hatalom.

A Jobbik azzal vádolja Romániát, hogy elnyomja a területén élő nemzeti közösségeket, ezért az ellenzéki párt több városban is molinóval emlékezteti a szomszédos államot a 98 évvel ezelőtti gyulafehérvári határozatra.

Budapesten a román nagykövetség előtt

Szávay István, a párt országgyűlési képviselője szerdai, Románia budapesti nagykövetsége előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az 1918. december 1-jén tett ígéretek máig beváltatlanok. Kifejtette: a népgyűlés akkor kimondta az erdélyi területek Nagy-Romániához csatlakozását, ezzel együtt viszont széles körű jogokat ígért a nemzetiségeknek, köztük az 1,7 milliós magyarságnak.

Demonstráció Baróton

A jobbikos politikus a határozat tartalmát idézve szóvá tette, hogy vegzálják a magyar iskolákat és az egyetemet is a magyar állam finanszírozza, akadályozzák a magyar nyelv használatát a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, a román korrupcióellenes ügyészség pedig "koholt vádak alapján hajtóvadászatot indított a magyarság politikai vezetői ellen". Hozzátette: azokat pedig, akik felemelik szavukat az autonómia mellett, terrorvádakkal letartóztatják.

Szávay István szerint a felekezeti szabadság sem valósult meg, gátolják az egyházi javak visszaszolgáltatását és a moldvai csángóknál nincs anyanyelvű mise sem.Kiemelte azt is, hogy a határozat a nemzetiségek számarányában képviseleti jogot ígért a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

Molinó kifeszítése Marosvásárhelyen

A Jobbik képviselője felemelte szavát Avram Iancu, a 1848-as román felkelés vezetőjének nemzeti hőssé nyilvánítása ellen, azt pedig Magyarországgal szembeni provokációként értékelte, hogy visszakerült a bukaresti diadalívre Budapest neve, s az alatt csütörtökön a román hadsereg katonái átmasíroznak.

Székelyudvarhelyen is kiálltak a magyarok jogaiért

Azt is közölte: szimpatizánsaik Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és a háromszéki Baróton is jelen vannak és arra kérik Romániát, hogy békében és ne másodrendű állampolgárként élhessenek szülőföldjükön.

Elkobozták a rendőrök a demonstrálók molinóját Nagyváradon

Nagyvárad főterén, a városháza előtt is kifeszítették a nemzetiségi jogok betartását követelő molinót. Ám a román csendőrök elkobozták azt, mivel álláspontjuk szerint annak felemelése rendezvénynek számít, amit nem jelentettek be előre a hatóságoknak.

Nagyváradon elkobozták a molinót

Kéki Imre, a Jobbik Bihar megyei szervezője lapunknak az esettel kapcsolatban elmondta: amikor kifeszítettük a molinót odajöttek a román csendőrök és igazoltattak minket. Közölték, hogy figyelmeztetést fognak írni, mivel nem bejelentett rendezvényt tartottunk. Büntetést nem akartak kiszabni, a molinót azonban elkobozták. Megjegyezték továbbá, hogyha a csütörtöki román nemzeti ünnepségen tettük volna ugyanezt, akkor biztosan nem lettek volna ilyen elnézőek.

(alfahir)

 .
   
Megosztás

A nap idézete

„A magyar nemzet a hősiesség, a lelki nagyság és a méltóság arisztokráciája. Mikor fogjuk adósságunkat ez áldott nemzet iránt leróni, mely a Nyugatot megmentette? Vajha a francia történetírás leróhatná már egyszer hálájának adóját a magyarsággal, a nemzetek hősével szemben. E nemzet hősi példájával felemel és megnemesít minket. A magyar hősiesség magas erkölcs megnyilatkozása.”

/Jules Michelet/

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.03.23. - 21:50
  "831 tárgy": ÜGY! Nem árt, ha a TÁRGYalatos TÁRGYvédek is jobban TÁRGYalnak erre, és TÁRGYAfogyottké ...

  Bővebben...

   
 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.03.23. - 07:42
  Antalfalva, bre! Valami nagyeszű VMSZ-es vezető lehetett, aki szerint "Kovacsica" dukál. Ilyet is ...

  Bővebben...

   
 • Tamas Tamas 2017.03.21. - 01:40
  #6 Csaba Y-m-d H:i Csaba, igen nemes küldetést választottál magadnak viszont az a nagy helyzet, hogy ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.03.20. - 22:36
  Tamás-sajnos nekem már rég fel tűnt már akkor mikor még a demokraták seggét nyalták...csak azért hívom ...

  Bővebben...

   
 • Magyar Elek Magyar Elek 2017.03.20. - 21:01
  Saša Janković az egyetlen becsületes jelölt. A magyarok (is) Jankovićra szavaznak.

  Bővebben...

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information