2017, április 28, péntek
   
Betűméret

Hiába ígérte meg Orbán, a határon túliak mégsem nézhetik magyarul az EB-t

Továbbra sem érhető el ingyenesen a határon túli magyar területeken a budapesti közszolgálati televízió 4-es csatornája, amelyen anyanyelvünkön közvetítik az UEFA Európa Bajnokság mérkőzéseit. Pedig maga Orbán Viktor tett arra ígéretet, hogy megoldják a helyzetet. 

A Délvidék nagy részén ugyan a különböző kábeltévé szolgáltatóknál, így például a magyar lakta területeken nagy lefedettséggel rendelkező Sat-Trakt szolgáltató is bevette a műsorai közé az M4-et, de még így is rengeteg olyan délvidéki magyar háztartás maradt, ahol megfelelő szolgáltató híján nem szurkolhatnak magyar közvetítés mellett a nemzeti tizenegynek. 
 
Nem ezt ígérted Viktor 
 
Az ügy kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron azonnali intézkedésre tett ígéretet, amelyet azonban nem tartott meg, így idén májusban a Jobbik nevében Szávay István kérte számon a közismerten labdarúgás szerelmes Orbánt. 
 
„Külhoni nemzettestvéreink a különböző világversenyeket, világ- és Európa-bajnokságokat, a műsorok kódolása miatt nem tudják magyar nyelven követni a televízióban. Még rosszabb a helyzet az olimpiai játékok esetében, ugyanis minden ország televíziója azt a versenyt adja épp, amelyen saját polgára érdekelt. Így például erdélyi nemzettársaink a magyar sportolók helyett a románok sikereiért izgulhatnak” – vázolta fel a problémát a Magyar Országgyűlésben Szávay István.
 
Akkor a jobbikos képviselő Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron elhíresült mondatát idézte, amely így hangzott: „Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen.” Szávay májusban arra is kíváncsi volt, hogy milyen előrelépések történtek az ügyben tavaly nyár óta, illetve lesz-e lehetősége az egész nemzetnek együtt ünnepelni a magyar sikereket.
 
Beszólni tud, intézkedni nem
 
A délvidéki magyar politikába is beleszóló, a Magyar Mozgalmat nemzetellenes kezdeményezésnek kikiáltó Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkárnak a problémamegoldó képessége már nem bizonyult olyan hatékonynak, mint a budapesti agitációi. 
 
Az államtitkár ugyanis még májusban is arról beszélt, hogy közel járnak a megoldáshoz és az EB-n már minden határon túli magyar számára elérhető lesz az M4 közvetítése. "Reményeink szerint foci Eb-n és az olimpián már együtt tudnak szurkolni az itthoni és külhoni magyarok" - mondta Potápi . Ez azonban nem így lett.  
 
Műszaki hiba miatt mégis látható volt a magyar-osztrák meccs
 
Noha kódolnia kellett volna az adását határon túlra az M4 tévécsatornának, technikai okok miatt mégis látható volt Romániában a labdarúgó Eb szerdai magyar-osztrák mérkőzése, erről már az erdélyi magyar sajtó számolt be, mint kiderült, gyakornokok hibáztak.
 
"Sajnos nem sikerült a megegyezés, bármennyire is törekedtünk rá előzetesen: nem rajtunk, a magyarországi médiaszolgáltatón múlt, hogy kódolatlanul adhassunk. A szlovák és a román fél az UEFA engedélye ellenére elállt az egyezségtől, tehát a legutóbbi meccset is kódolva kellett volna adnunk" - írta meg a Transindex kérdésére Kobza Miklós, az MTVA sajtóosztályának vezetője. 
 
Így nézheti a meccseket Délvidékről online, magyarul
 
Az M4 sport nem csak a TV-k képernyőjén, de online sem engedélyezi a meccsek követését a külhoniaknak. Azonban vannak olyan gyors és egyszerű megoldások, amelyekkel áthidalható a probléma, ebben segít a DélHír. Egy rövid, csupán párpercet igénylő folyamattal a Délvidékről is követni tudjuk a mérkőzéseket, és egyben buzdítani is a válogatottunkat a monitorok elől.
Ehhez csak egy kis program letöltése szükséges, mellyel már elérhetővé is válik az élő közvetítés. Ennek pontos lépésről-lépésre folyamatát IDE KATTINTVA ismerhetik meg. 
 
R. P.
 .   
Megosztás

A nap idézete

"A hazaszeretet egy nemzetben az, ami a testben az egészség! Attól naggyá nő, anélkül elsorvad. Hazaszeretet nélkül nincs Nemzet, csak horda. A nagy nemzeteket az tette naggyá. A hazaszeretetet nem lehet magyarázni, mint nem lehet az egészséget, ami nélkül meghal a test. Mibelőlünk, magyarokból, – hát nem veszitek észre?! – hogy évtizedek óta próbálják azt kilopni, és vele egyetlen erőnket, a lelkünk önérzetét! Egyforma nemzeti kincsünk a vagyonunk, az eszünk, a becsületünk és az időnk! Ezeket a kincseket lopjuk mi meg mindennapi, apró hazaárulással!"

/Jászai Mari/

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.04.27. - 07:36
  einsteini (melléknév)

  Bővebben...

   
 • Totyesz Totyesz 2017.04.26. - 21:58
  Franci látom megoldottad az univerzum keletkezésének Einsteini kérdését! Szerintem Nobel dijjra ...

  Bővebben...

   
 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.04.26. - 10:55
  strucc

  Bővebben...

   
 • anti migráncs anti migráncs 2017.04.26. - 09:53
  Ez így igaz !!!!!! Tudjuk ki támogatja ezt a legjobban, ki az aki kezdettől fogva a migránsokat védi ...

  Bővebben...

   
 • Miskolczi József Miskolczi József 2017.04.26. - 09:03
  A szerző kissé tévúton jár. Az eset nem valamely temetkezési magánvállalatba n történt, hanem az ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information