2017, január 18, szerda
   
Betűméret

Hiába ígérte meg Orbán, a határon túliak mégsem nézhetik magyarul az EB-t

Továbbra sem érhető el ingyenesen a határon túli magyar területeken a budapesti közszolgálati televízió 4-es csatornája, amelyen anyanyelvünkön közvetítik az UEFA Európa Bajnokság mérkőzéseit. Pedig maga Orbán Viktor tett arra ígéretet, hogy megoldják a helyzetet. 

A Délvidék nagy részén ugyan a különböző kábeltévé szolgáltatóknál, így például a magyar lakta területeken nagy lefedettséggel rendelkező Sat-Trakt szolgáltató is bevette a műsorai közé az M4-et, de még így is rengeteg olyan délvidéki magyar háztartás maradt, ahol megfelelő szolgáltató híján nem szurkolhatnak magyar közvetítés mellett a nemzeti tizenegynek. 
 
Nem ezt ígérted Viktor 
 
Az ügy kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron azonnali intézkedésre tett ígéretet, amelyet azonban nem tartott meg, így idén májusban a Jobbik nevében Szávay István kérte számon a közismerten labdarúgás szerelmes Orbánt. 
 
„Külhoni nemzettestvéreink a különböző világversenyeket, világ- és Európa-bajnokságokat, a műsorok kódolása miatt nem tudják magyar nyelven követni a televízióban. Még rosszabb a helyzet az olimpiai játékok esetében, ugyanis minden ország televíziója azt a versenyt adja épp, amelyen saját polgára érdekelt. Így például erdélyi nemzettársaink a magyar sportolók helyett a románok sikereiért izgulhatnak” – vázolta fel a problémát a Magyar Országgyűlésben Szávay István.
 
Akkor a jobbikos képviselő Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron elhíresült mondatát idézte, amely így hangzott: „Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen.” Szávay májusban arra is kíváncsi volt, hogy milyen előrelépések történtek az ügyben tavaly nyár óta, illetve lesz-e lehetősége az egész nemzetnek együtt ünnepelni a magyar sikereket.
 
Beszólni tud, intézkedni nem
 
A délvidéki magyar politikába is beleszóló, a Magyar Mozgalmat nemzetellenes kezdeményezésnek kikiáltó Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkárnak a problémamegoldó képessége már nem bizonyult olyan hatékonynak, mint a budapesti agitációi. 
 
Az államtitkár ugyanis még májusban is arról beszélt, hogy közel járnak a megoldáshoz és az EB-n már minden határon túli magyar számára elérhető lesz az M4 közvetítése. "Reményeink szerint foci Eb-n és az olimpián már együtt tudnak szurkolni az itthoni és külhoni magyarok" - mondta Potápi . Ez azonban nem így lett.  
 
Műszaki hiba miatt mégis látható volt a magyar-osztrák meccs
 
Noha kódolnia kellett volna az adását határon túlra az M4 tévécsatornának, technikai okok miatt mégis látható volt Romániában a labdarúgó Eb szerdai magyar-osztrák mérkőzése, erről már az erdélyi magyar sajtó számolt be, mint kiderült, gyakornokok hibáztak.
 
"Sajnos nem sikerült a megegyezés, bármennyire is törekedtünk rá előzetesen: nem rajtunk, a magyarországi médiaszolgáltatón múlt, hogy kódolatlanul adhassunk. A szlovák és a román fél az UEFA engedélye ellenére elállt az egyezségtől, tehát a legutóbbi meccset is kódolva kellett volna adnunk" - írta meg a Transindex kérdésére Kobza Miklós, az MTVA sajtóosztályának vezetője. 
 
Így nézheti a meccseket Délvidékről online, magyarul
 
Az M4 sport nem csak a TV-k képernyőjén, de online sem engedélyezi a meccsek követését a külhoniaknak. Azonban vannak olyan gyors és egyszerű megoldások, amelyekkel áthidalható a probléma, ebben segít a DélHír. Egy rövid, csupán párpercet igénylő folyamattal a Délvidékről is követni tudjuk a mérkőzéseket, és egyben buzdítani is a válogatottunkat a monitorok elől.
Ehhez csak egy kis program letöltése szükséges, mellyel már elérhetővé is válik az élő közvetítés. Ennek pontos lépésről-lépésre folyamatát IDE KATTINTVA ismerhetik meg. 
 
R. P.
 .   
Megosztás

A nap idézete

"Ami a kételkedést illeti, ez csak a tunyaságból van, mivel nincs elegendő kedvünk és hajlamunk ahhoz, amire lehetetlennek gondoljuk igyekezetünket."

/Zrínyi Miklós/

 

 

Utolsó hozzászólások

 • Franz Lutzy Franz Lutzy 2017.01.17. - 21:19
  Hivatalos USA-statisztika szerint az USA-ban kétmillió ember egyáltalán nem beszél angolul (amerikaiul).

  Bővebben...

   
 • Gyula Gyula 2017.01.15. - 23:24
  A zentai hídon nincsen térfigyelő kamera. Ez az állítás nem igaz, amit leírtak. A videókban sehol nem ...

  Bővebben...

   
 • Csaba Csaba 2017.01.15. - 16:36
  Zoltan ékezet nélkül,azért nagy különbség van azok közt akiknek muszályból van szerb útlevele és azok ...

  Bővebben...

   
 • Tengerecki Pál Tengerecki Pál 2017.01.14. - 23:56
  Idenfigyelj, te Zoltan! Azoknak a magyaroknak, akikre te ostobán hivatkozol,azok nak nem önszántukból ...

  Bővebben...

   
 • Zso Zso 2017.01.14. - 20:42
  Hàt anyit azért hozzà tennék ,hogy sieltek nem sétàltak és, hogy a mentöakcio csak 4 óra hosszàt ...

  Bővebben...

        Marketing 

marketing

       Partnerek

partnerek

   Impresszum

kontakt

                   Rólunk

Délhír - hírek és érdekességek cenzúra nélkül!
Délvidéki magyar nyelvű és értékrendű, nemzeti internetes hírportál, amely elsősorban a Délvidéken  élő magyarság széleskörű és gazdag tájékoztatásának megteremtésére törekszik, cenzúra és meghunyászkodás nélkül.

Bejelentkezés:

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.

EU Cookie Directive Module Information