Délvidék Kiemelt 

A világtól eldugva épül a Hunyadi szobor Belgrádban, pedig a VMSZ azt ígérte, hogy a várba kerül majd

Várhatóan óriási csinnadratta mellett július 22-én Áder János magyar köztársasági elnök, Aleksandar Vučićal közösen avatja majd fel Belgrád zimonyi városnegyedében Hunyadi János szobrát.

Az esemény akár a délvidéki és Kárpát-medencei magyarság ünnepnapjává is válhatna, azonban a gesztusnak tűnő szoboravatással valójában csúnyán átverték a magyarságot és a politikai vezetőinket is.
Ide kerül Európa védelmezőjének szobra (kép forrása Google utcakép)
A Hunyadi szobrot ugyanis nem a turisták által sűrűn látogatott a nándorfehérvári diadal helyén, a várban (Kalamegdán) adják át, sőt még nem is Hunyadi halálának helyszínén, a gardosi dombon álló várrom melletti millenniumi emlékkilátónál, hanem egy eldugott sétány parkolója mellett avatják fel. Sőt, a szobor állítását valójában Magyarország fizeti, sőt a szerbeknek még azt is sikerült elérniük, hogy a szoborért cserébe Budapesten is emlékművet kapjon egy ismert szerb származású kiemelkedő személy.

Pedig nagyon nem erről volt szó!

A szerb fővárosban tavaly márciusban tartották a belgrádi helyhatósági választásokat, ahol 110 képviselőt választottak meg a polgárok, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség politikusát, Nebojša Marjanovićot is, aki egyébként nem beszél magyarul. Marjanović -egy koalíciós megállapodás alapján- a 43. helyen szerzett mandátumot a haladók „Aleksandar Vučić – mert szeretjük Belgrádot” nevű választási listájáról.

Nebojša Marjanović akkor így magyarázta, hogy a VMSZ miért válik szerb-magyar vegyes párttá:  “Így nagyobb esélyt kapunk azon elképzeléseink és törekvéseink megvalósítására, hogy jobb, minőségesebb életet teremtsünk Belgrádban. Többek között kezdeményezni fogjuk egy Hunyadi János-szobor elhelyezését a Kalemegdanon, a zimonyi Gárdos-torony felújítását, és sok minden mást, ami összeköti a szerb és a magyar nemzetet.” – kamuzta Marjanović. Az ilyet egyébként máshol úgy nevezik: Választási hazugság. 

Vagyis mint az kiderült, a VMSZ-t csúnyán becsapta a koalíciós partnere, és a vártól majdnem több mint 8 kilométerre odébb dugják el a Hunyadi János szobrot.

Egyébként a DélHír már 2017 áprilisában megírta, hogy a belgrádi képviselő-testület jóváhagyta, hogy a fővárosban emlékművet emeljenek a törökverő Hunyadi János tiszteletére, vagy ahogy ők nevezik Sibinjani Jankonak. Vagyis közel 2 és fél évet kellett várni a szoborra, valószínűleg eddig tartott, hogy megtalálják a megfelelően eldugott helyszínt.

Persze nehogy azt higgye valaki, hogy a belgrádi városvezetésnek 2017 tavaszán magától jutott volna eszébe Hunyadi emlékművet állítani. Nem,

a magyarországi nagykövetség kezdeményezte a projektumot és a szükséges pénzforrást is Magyarország biztosítja.

Tavaly novemberben portálunk arról is írt, hogy Belgrádban csak akkor lesz Hunyadi szobor, ha Budapest is avat egy szerb szobrot. Erre azután derült fény, miután tavaly Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Belgrádba látogatott, ahol megbeszélést folytatott a szerbiai kulturális, az oktatási és a sportügyi  tárcavezetővel, Vladan Vukosavljević-tyel.

Kásler Miklós a találkozót követően a magyar sajtóban beszélt arról, hogy kollégájával egyeztetve megállapodtak abban, hogy Belgrádban csak akkor emelnek a közeljövőben szobrot Hunyadi Jánosnak, ha Budapesten pedig a szerb származású Nikola Tesla feltaláló kap majd szobrot. Erről korábban szó sem volt.

Hunyadi szobra Budapesten és a Hunyai millenniumi emlékkilátó Zimonyban 

Emlékeztetőül, a nándorfehérvári vár tágas parkjában, ahol a jelek szerint nem fért el Hunyadi szobra tavaly Törökország teljesen felújított egy török fürdő épületet. Illetve néhány éve annak a Damat Ali Pasának a türbéje is teljesen megújult, akit Szavolyai Jenő Péterváradnál győzött le. A sírhely hivatalosan is török fennhatóság alatt álló területnek számít. Sajnos nekünk nincsenek olyan ügyes érdekképviselőink, mint a törököknek Belgrádban, mivel a mi nemzeti történelmünk nem érdemelt helyet a várban, úgy mint a hódító hadaké. Jobban mondva a mi képviselőink érdekérvényesítő ereje volt ilyen kevés és gyenge.

Felvetődik a kérdés: vajon ezt érdemelte Hunyadi János?

Szabadkán Hunyadi Mátyás szobra egy kocsma kijáratához került Orbán Viktor és Vučić találkozójának apropóján, most pedig egy parkoló mögött találkozik majd Áder János és Vučić, hogy felavassák a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának emlékművét.

Olyan jó lenne tiszta szívvel örülni ennek az emlékműnek és nem azt érezni, hogy azt ünnepeljük, hogy megint jól átvágtak bennünket a szerb politikusok a palánkon.

Related posts