Kiemelt Szerbia 

Mikor kapnak nyugdíjat Szerbiában azok, akik nem keresték meg, de segítségre szorulnak?

Szerbia talán az egyetlen ország Európában, amelyben az illetékesek nem gondolkodnak azon, hogy a 65 évnél idősebb, nyugdíjra nem jogosult személyeknek is valamiből élniük kellene.

Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdasági Kar tanára úgy véli, az ilyen rászorulók megsegítése egy humánus és felelősségteljes társadalomban nem jelent komolyabb gondot. Szerbiáról ez nem mondható el.

Például Horvátország és Észak-Macedónia azok számára, akik betöltötték 65. életévüket, de nem dolgoztak le 15 munkáevet, ún. szociális nyugdíjat vezet be, amelynek nagysága a minimális nyugdíjnak felel meg.

Horvátországban ez 970 kuna, ami 15 ezer dinárnak felel meg.

Észak-Macedóniában az is szociális nyugdíjban részesül, akinek egy munkaéve sincs, feltéve, ha nem rendelkezik saját vagyonnal, amely lehetővé teszi számára, hogy eltartsa magát. Az ilyen személyek havonta 100 eurót kapnak.

A legutóbbi szerbiai népszámlálás szerint 220 ezer háztartásban legalább egy személy nem részesül nyugdíjban, 18 ezer háztartásban pedig egy idős személy sem számíthat járandóságra.

Egyénekre bontva:

mintegy 250 ezer 65 évnél idősebb személy él az országban, akik nem szerepelnek a Nyugdíjbiztosítási Alap nyilvántartásában, s ennélfogva nem kapnak nyugdíjat.

A fejlett nyugati államokban, de főleg a skandináv országokban olyan szociális politikát folytatnak, hogy – a munkaévei számától függetlenül – mindenki részesül a normális élethez szükséges járandóságban. 

(rs.sputniknews.com nyomán, fotó: espreso.rs)

Hasonló bejegyzések