Egyéb Kiemelt 

Keresztelő Szent János születése – Hajdújáráson és Bácskossuthfalván búcsú

Ma Keresztelő Szent János születésének ünnepe van. Az Egyház külön megünnepli a róla elnevezett Szent Iván havának 24. napján születését, amit csak Krisztus és Szűz Mária esetében tesz meg, ez pedig azért van, mert az Egyház hite szerint Keresztelő Szent János anyja méhében megszabadult az eredeti bűntől és így tisztán született.

Az ünnep dátumát Jézus születésének ünnepe határozta meg: az Úr a téli napfordulatkor születik, mint az „Igazság Napja”, amikor a napok hosszabbodni kezdenek, Keresztelő Szent János pedig azt mondta magáról:

„Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem.” (Jn 3,30),

És így Keresztelő Szent János születésnapját a nyári napfordulóra tették, június 24-re, amelyen a napok rövidülni kezdenek.

Keresztelő Szent János az Úrnak előhírnöke, útkészítője,  aki a Jordánnál megkeresztelte Jézust. Az ősegyház a Boldogságos Szűzanya után legjobban Keresztelő Szent Jánost tisztelte, mert Krisztus azt mondta róla, hogy az asszonyok szülöttei között nincsen nagyobb Keresztelő Szent Jánosnál.

Keresztelő Szent János tiszteletére a Szabadkai Egyházmegyében a hajdújárási, a  küllődi, dunabökényi, bácsszentiváni, bácskossuthfalvai templomokat, a Nagybecskereki Egyházmegyében pedig az egyházaskéri, az écskai, a kanaki és a kutasi templomokat szentelték.

Hasonló bejegyzések