Kiemelt Szerbia 

Három, egymásnak ellentmondó adat az elhunytak számáról

A Batut Közegészségügyi Intézet által a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) részére elküldött  hivatalos adatok szerint március 19-től június 1-ig tartó időszakban 77 ember halt meg az új koronavírus okozta megbetegedésben a Niši Klinikai Központban. A BIRN újságírói ugyanakkor megállapították, hogy nem 77, hanem 243 halott szerepel a Batut információs rendszerében, míg  a niši halottasház táblázata szerint március 15-től május 1-ig tartó időszakban 360 koronavírussal fertőzött személy halt meg. Mindezekhez az állításokhoz a Klinikai Központ illetékesei leszögezték, hogy nincs mondanivalójuk.

A járványhelyzet kihirdetését követő első sajtótájékoztatón a Niši Klinikai Központ illetékesei a Južne vesti hírportál kérdéseire azt válaszolták, hogy ők nem foglalkoznak  „médiaspekulációkkal“.

„A Niši Klinikai Központ ebben a pillanatban nem fogja  kommentálni a médiaspekulációkat. A járvány kezdete óta minden nap azonnal értesítjük az illetékes hatóságokat és a Köztársasági Válságkezelő  Stábot“

 

– nyilatkozta  Nikola Marković, a Niši Klinikai Központ szóvivője.

Az egyetlen hivatalos információ a Batut Közegészségügyi Intézettől származik, amelyre 40 napig kellett várnia a Balkáni Oknyomozó Hálózatnak. Ezen adatok szerint március 19-től június 1-ig Nišben  77 ember halt meg az új koronavírus okozta megbetegedésben.

Natalija Jovanović, a BIRN újságírója szavai szerint a megérkező adatok nem egyeztek azokkal az adatokkal, amelyeket a BIRN a  szerb kormány által létrehozott és a Batut által vezetett Covid-19 információs rendszerből nyert ki. Ugyanis, a  Covid-19 információs rendszer szerint 166-al több, azaz 243  személy halt meg a koronavírus miatt a Dél-kelet szerbiai nagyvárosban.

Ugyanakkor a niši halottasház illetékesei által  a Južni vesti hírportál szerkesztőségének elküldött dokumentumból kiderül, hogy március 15-től május 1-ig tartó időszakban 360 „fertőzött“ személyt temettek el.

A legtöbb haláleset áprilisban volt, a legtöbb koronavírusos elhunytat, szám szerint 23-at április 14-én ravataloztak fel a niši halottasházban.

(juznevesti.com nyomán)

Hivatalos dokumentum: Vučićék eltitkolták a járvány valódi méretét! | Délhír Portál

A szerb rezsim mind az esetszámot, mind az áldozatok számát aluljelentette, vagyis sokkal többen fertőződtek, illetve haltak meg a járványban. Szerbiában 632 beteg halt meg a koronavírus-fertőzésben 2020. március 19. és június 1. között, ami 388-szor több, mint a hivatalos adatok mutatják – írja a Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózat (BIRN).

Hasonló bejegyzések