Kiemelt Szerbia 

“Nem vagyok hajlandó ellátni a rendőrség által megvert tüntetőket, gyógyítsa őket az anyjuk!” – mondta a haladó párti orvos

A Vučić-rezsimet gátlástalanul kiszolgáló Happy Televízió különböző műsoraiban gyakran vendégszerepel dr. Gradimir Dragutinović, a Hram (Szentély) Diagnosztikai Központ radiológusa.

Az említett orvos a Szerb Haladó Párt hűséges kádere, aki a párt egészségügyi és szociálpolitikai tanácsának elnöke.

Mi több, 2014-ben szó esett arról, hogy ő lesz az új egészségügyi miniszter. (Még mindig előfordulhat, hogy neki ítélik oda ezt a funkciót.)

“Természetesen” a demonstrációk kapcsán is megszólalt a Happy-n.

Azt mondta,

“sohasem látná el a rendőrség által megvert tüntetőket. Hadd gyógyítsa őket az anyjuk.”

Az orvosi (hippokratészi) eskü így hangzik: “Esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza és titkaikat haláluk után is megőrzöm. Tanítóimnak megadom az illő tiszteletet, orvos társaimat megbecsülöm. A betegek érdekében ismereteimet, tudásomat folyamatosan gyarapítom. Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét.”

Az az orvos, aki megszegi a fenti esküt, (elvileg) elveszíti az engedélyét, mi több bűnvádi eljárásban részesül. Minden kicsit is normális társadalomban.

Gradimir Dragutinovićnak ettől persze nem kell tartania. Még az is lehet, hogy az övéi megdicsérik az embertelen megnyilvánulásáért.

Ez a példa is jól tükrözi a haladó rezsim (amelynek sajnos a VMSZ is része) jellegét.

Aki nem tartozik a köreikhez, annak szerintük az alapvető egészségügyi ellátáshoz és talán magához az élethez sincs joga. 

(fotó: luftika.rs) 

Hasonló bejegyzések