D√©lvid√©k Kiemelt 

ūüé•Csantav√©ri cig√°nysor: A patk√°nyok megeszik a gyerekek szem√©t √©s f√ľl√©t¬†– √°ll√≠tja egy ott lak√≥

A csantav√©ri Hal√°sz utc√°ban l√©vŇĎ roma telep√ľl√©sen mintegy √∂tvenen √©lnek, a tizenk√©t csal√°dban t√∂bb mint 30 gyermek √©l. Az √°ldatlan k√∂r√ľlm√©nyeken az √∂nkorm√°nyzat az Eur√≥pa Tan√°cs seg√≠ts√©g√©vel pr√≥b√°l jav√≠tani. Ez√ļttal a h√°zak t√∂v√©ig tornyosul√≥ szem√©ttelepet sz√°molt√°k fel – √≠rja az RTV.

“A patk√°nyok bemennek a h√°zunkba, a gyerekeket megharapdoss√°k. H√°t nagyon f√©ltj√ľk a gyerekeket, nehogy a szem√ľket vagy a f√ľl√ľket megegy√©k, √©s hogy a patk√°nyokt√≥l valami bajt kapnak.”

– mondta el Kov√°cs Ferenc az RTV-nek.

“Nagyon sz√≥rv√°nyosan √©lnek, munkan√©lk√ľliek az emberek, a gyerekek nem j√°rnak rendszeresen iskol√°ba.” – ezt m√°r Kurina Klaudia, Szabadka √∂nkorm√°nyzat√°nak roma koordin√°tora nyilatkozta. Szerinte ennek pedig az az oka, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy √∂lt√∂zk√∂djenek √©s tiszt√°lkodjanak. √Ām hozz√°teszi, hogy persze ez az emberek felfog√°s√°n is m√ļlik.

A csantav√©ri putrisoron a h√°zak k√∂z√∂tt egy √≥ri√°si szem√©ttelep is kialakult, az ott lak√≥k hanyags√°g√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen, ez okozta egyr√©szt a terjengŇĎ bŇĪz √©s a patk√°nyf√©szkek meleg√°gy√°t. Ezt most r√©szben az √∂nkorm√°nyzat √©s az Eur√≥pa Tan√°cs p√©nz√©bŇĎl markol√≥g√©pekkel hordt√°k el.

A telepen lak√≥ 12 h√°ztart√°snak ezen fel√ľl egy √©vre elegendŇĎ szemeteszs√°kot biztos√≠tottak. A program r√©szek√©nt megtiszt√≠tj√°k Csantav√©r m√°sik roma telep√ľl√©s√©t, a Halad√°st is, j√∂vŇĎre pedig, az √∂nkorm√°nyzat t√°mogat√°s√°val toaletteket √©s f√ľrdŇĎszob√°kat √©p√≠tenek az itt √©lŇĎ csal√°doknak.

RTV nyom√°n

Hasonló bejegyzések