Egyéb Kiemelt 

Szeptember 14. – Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe

A keresztényüldözések idején eltűnt Szent Keresztet 326-ban megtalálták a keresztrefeszítés helyéhez közel. 335. szeptember 14-én itt bazilikaszentelés volt a Szentsírnál, Szent Ilona (Nagy Konstantin felesége) buzgólkodott ebben.

Felmagasztalták a világ előtt gyalázatot, de a keresztények számára a megváltást jelentő keresztet. Csodálatos szekrényben őrizték, gazdagon díszítették (ékkövek, arany, ezüst).

614-ben a perzsák (II. Kozrov) zsákmányul megszerezték Jeruzsálem elfoglalásakor. 628-ban a görög Heraklius császár visszaszerezte. Szept. 14-én a császár ünnepélyesen, mezítláb, szegény ruhában az Aranykapun vitte vissza.

A hetedik század óta nyugaton ezen a napon ünneplik ezeket az eseményeket. Már Nagy Szent Gergely pápa bevezette (+604 Róma) ezt az ünnepet, a gallok (franciák) ápolták. 800 táján az egész nyugati egyházban ez lett a megtalálás ünnepe. Később kapcsolódott az ünneplésbe a visszaszerzés emléke, ezért aztán a megtalálást május 3-án, a felmagasztalást szeptember 14-én ünnepelték.

A Szent Kereszt tiszteletére a Szabadkai Egyházmegyében a militicsi, a szenttamási és a szabadkai Sétaerdő melletti templomot szentelték.

(Fotó: A szabadkai Szent Kereszt Felmagasztalása templom oltárképe)

Hasonló bejegyzések