Délvidék Kiemelt 

Jogosan magas a délvidéki termőföldek ára, de hogy hektáronként 100 ezer eurót is adnának érte…?!

A következő adatok is a délvidéki termőföldek kiváló minőségéről tanúskodnak: az idei év első felében a föld átlagára az észak-bácskai körzetben 9 650 eurót, a nyugat-bácskai körzetben 8 250 eurót, a szerémségi körzetben pedig 8 500 eurót tett ki.

Összehasonlításként: Belgrád környékén egy hektár ára átlagosan 58 ezer, Nyugat-Szerbiában 52 ezer, Dél-Szerbiában pedig mindössze 190 (!) euró körül mozgott.

A Blic napilap a Köztársasági Geodéziai Intézet adatbázisára hivatkozva azt állítja, idén Kátyon (Újvidék peremvárosi települése) egy hektár szenzációs 100 ezer euróért kelt el. A vevő személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Azt sem lehet tudni, jogi vagy magánszemélyről van-e szó.

Az említett intézet adata szerint tavaly szintén 100 ezer euróért adtak el egy hektárt a topolyai községhez tartozó Gunarason.

A vevő állítólag egy délvidéki magyar volt.

A Kurir napilapnak nyilatkozó gunarasi polgárak kétségbe vonták a fenti adatot. Egyszerűen nem hiszik el, hogy valaki ennyi pénzt adna egy hektárért.

Ezt valóban nehéz elhinni, de sohasem kell lebecsülni pl. az “érdekvédő magyar pártunk” egyes vezető kádereinek fizetőképességét.

(Rossz nyelvek szerint azt sem kell teljesen kizárni, hogy, mondjuk rá, valamelyik “érdekvédő” káder az egyik ismert alapítvány pályázatán 100 ezer eurót nyert, amin aztán egy párttársától vásárolt túlértékelt földet, melynek reálértéke egyébként nem haladja meg pl. a 10 ezer eurót, majd a pénzt elosztották egymás között.)

Akárhogy is, marad a tény, hogy a délvidéki földek jóval értékesebbek, mint a szerbiaiak.

Milan Prostran agráripari szakember szavai szerint cseppet sem meglepő, hogy a kimagasló minőségű délvidéki földek ára folyamatosan növekszik.

Húsz évvel ezelőtt egy hektár átlagosan 200 eurót ért, ma pedig a tízezer eurót is eléri, sőt, annál többért is elkelnek egyes parcellák.

Mint mondta,

a délvidéki földek ára várhatóan tovább növekszik majd, főleg azokon a helyeken, ahol ingatlanok és utak épülnek és üzlethelyiségek nyílnak.

Hasonló bejegyzések