Délvidék Kiemelt 

Lefestették Drea magyar településnévtábláját

A hétvégén újabb délvidéki magyar helységnévtáblát festettek le ismeretlen tettesek.

Ezúttal az Óbecse községi Drea településnévtáblája szúrta egyesek szemét. A most megrongált, nemrégiben kihelyezett új tábla kérdése egyébként vitatárgyát képezi a helyiek körében is. Hiszen ezidáig külön tábla jelölte Mileševo és Drea településeket, amelyek közigazgatásilag egy településnek számítanak. Így Drea tábláról eltűnt a szerb Drljan megnevezés, ám Mileševo településhez sem került ki a Kutaspuszta név. Meg kell jegyezni azt is, hogy a jelenlegi tábla egyébként összhangban van a Magyar Nemzeti Tanács szerbiai települések magyar megnevezését meghatározó dokumentummal is. Azonban ez egyeseket a jelek szerint nem győzött meg, így a hétvégén lefestették a magyar nyelvű feliratot.

Az eset után, a történelmicsúcson lévő szerb-magyar barátságot hirdető Vajdasági Magyar Szövetség lépett, és letakarította a táblát. Hétfőn délelőtt, a munkaidejük alatt, a városházán dolgozó VMSZ-es politikusok, igen derék módon letakarították a táblát. Érdekes módon a munkát nem a helyi VMSZ-es szervezetre bízták, hanem a helyszínre kivonultak a községi önkormányzatban dolgozó funkcionáriusaik:

Kiss Igor, a VMSZ községi elnöke és az Óbecse községi képviselő-testület elnöke. Györe Decsov Emese, a községi tanács regionális együttműködésért, az egyházakkal való kapcsolattartásért és a nemzeti kisebbségi jogvédelemért felelős tagja. Szerda Balázs, a községi tanács kultúrával és civil szervezetekkel foglalkozó tagja. Illetve Szekrény Anetta, a VMSZ által a haladó polgármester mellé delegált tanácsadó.

Igaz végül a négy funkcionárius közül csak egyikük, a legmagasabbnak bizonyuló Kiss Igor munkája kellett a képek tanulsága szerint a tábla megtakarításához, azonban a közösségi médiára néhány csoportkép is felkerült.

Az óbecsei VMSZ-esek akciója,( amelynek semmikép sem volt politikai pontszerzés a célja), eredményes volt, így a politikusoknak hála, ismét magyar nyelven is olvasható Drea helységnévtáblája a falu határában. 

Képek forrása: VMSZ Óbecse

Hasonló bejegyzések