dominique-vennerEgyéb 

Venner-ügy: A melegházasság miatt ölte meg magát a francia gondolkodó

dominique-vennerDominique Venner francia gondolkodó egy hete szabad akaratából lett öngyilkos a párizsi Notre Dame-nál. A jobboldali filozófus, író, történész így tiltakozott a melegházasság törvényi legalizálása és az eszmék megcsúfolása ellen.

Öngyilkossága előtt a blogján a férfi azt írta: “új, látványos és jelképes gesztusokra van szükség, hogy felrázzuk az alvókat, az elaltatott lelkiismereteket, és felébresszük eredetünk emlékét”. Dominique Vennernek -a Szent Korona Rádión is olvasható- búcsúüzenetében ez állt:

Végső búcsú, szabad akaratból

“Testileg és szellemileg ép vagyok, feleségem és gyermekeim körülölelnek szeretetükkel. Szeretem az Életet, a túlvilágtól nem is várok semmit, hacsak nem fajom és szellemiségem megörökítését. S mégis, életem alkonyán, francia és európai hazám elleni mérhetetlen veszélyek láttán, kötelességemnek tartom a cselekvést, amíg még erre van erőm. Szükségesnek tartom, hogy feláldozzam önmagamat és véget vessek a ránk nehezedő álomkórnak. Felajánlom, ami még hátra van az életemből; szándékom az, hogy így tiltakozzam és lerakjam valaminek az alapkövét. Erre egy jelképerejű helyet választottam: a párizsi Notre Dame katedrálist. Tisztelem és csodálom ezt, melyet őseink géniusza épített régi kultuszunk helyén, mivel ősi eredetünkre emlékeztet.

Akkor, amikor oly sok ember az élete rabszolgájává válik, cselekedetem az akarat etikáját testesíti meg. A halálba megyek, hogy felébresszem a már alig pislogó öntudatot. Fellázadok a Végzet, a lelkek megmérgezése, a mindent elözönlő egyéni élvhajhászás ellen, melyek lerombolják személyazonosságunk erős kapcsolatát, nevezetesen a családot, mely többezeréves civilizációnk meghitt talpköve. Akkor, amikor védelmezem minden népnek hazájához fűződő identitását, ezzel egyszersmind lázongok azon gonosztett ellen is, mely népeink végleges lecserélését célozza.

Az uralkodó beszédstílus nem képes levetni mérgező alattomosságait: az európaiak feladata levonni minderről a következtetéseket. Személyazonosságunkat, identitásunkat hirdető vallás hiányában, melyhez köthetnénk magunkat, Homérosz óta közösen osztozunk egyazon emlékezetben, mely gyűjteménye mindazon értékeknek, melyekre jövendő újjászületésünket alapíthatjuk, hogy végleg szakítsunk a határtalanság metafizikájával, ennek a minden tévelygések végzetes kútfőjével.

Előre is bocsánatot kérek mindazoktól, kik halálom miatt szenvedni fognak: mindenekelőtt feleségemtől, gyermekeimtől és unokáimtól, barátaimtól és a hozzám hű emberektől. Amidőn azonban majd eltompul a fájdalom sokkja, semmi kétségem afelől, hogy egyesek és mások átérzik tettem értelmét és szenvedésük büszkeséggé dicsőül.

*Mindennemű információért kiadómhoz, Pierre-Guillaume de Roux-hoz lehet fordulni. Ő nem tudott előre a döntésemről, de hosszú idő óta ismer engem.”

Dominique Venner élete

Dominique Venner 1935-ben született. Esszéíró és történész. Megalapítója az NRH – nak (Nouvelle Revue Historique= Új Történelmi Folyóírat ). Számos könyve került kiadásra, köz-tük „Le Siècle de 1914” = Az 1914-es évszázad, vagy „Histoire et tradition des Européens” = Az európaiak történelme és hagyománya. Legutóbb megjelent esszéi: „Le choc de l’Histoire”= A Történelem sokkja (Via Romana kiadó. 2011); „L’Imprévu dans l’Histoire” = A Történelem váratlan eseményei (Pierre-Guillaume de Roux kiadó,2012). Rövidesen kiadásra kerül ugyanennél a kiadónál: „ Un Samouraïd’Occident” = Egy nyugati szamuráj. * „Le bréviairedes Insoumis” = A le nem igázottak breviáriuma.

Óriási felháborodás a melegházasság legalizálása miatt

A francia parlament 331 igen szavazattal 225 nem ellenében április 23-án véglegesen elfogadta a melegházasság engedélyezéséről szóló törvényjavaslatot. A jobboldali ellenzék jelezte, hogy az alkotmánytanácsnál kezdeményezi a törvény megsemmisítését. A testületnek egy hónap áll rendelkezésre a véleményalkotásra. Amennyiben nem semmisíti meg a szöveget, a köztársasági elnök azt azonnal kihirdetheti. Christiane Taubira igazságügyi miniszter közölte: az első homoszexuális esküvőkre június közepétől lesz lehetőség. Az elmúlt hónapokban Franciaország szerte számos tüntetést rendeztek a tervezet ellen. Lengyelországban szombaton tízezrek tüntettek a hagyományos, azaz egy férfiből és egy nőből álló családmodell védelmében, az abortusz és a homoszexuálisok házassága ellen. A menetben ott vonult több tucat francia is. A lengyel szervezők ki is emelték ennek jelentőségét, közölve: “szolidárisak vagyunk a franciákkal abban a küzdelemben, amelyet a hagyományos családi értékek védelmében folytatnak”.

Kapcsolódó:

Dominique Venner nyilatkozata: Egy szabad halál okai

dominiquevenner – Dominique Venner személyes blogja

alfahir.hu

Hasonló bejegyzések