Egyéb 

Térkép: Ezekből az európai országokból menekülnek legtöbben külföldre dolgozni

Az ENSZ 2015-ben végzett kutatásainak eredménye alapján az európai országok közül legtöbben Boszniából, Albániából és Makedóniából döntenek úgy, hogy külföldön folytatják az életüket. 

 
mapa emigranti
 
Az adatok alapján Jakub Marian térképész által összeállított ábrából az derül ki, hogy Európa lakosai közül tömegek döntöttek úgy, hogy hazájukat elhagyva külföldön folytatják életüket. 
 
Az elvándorlási lista élén Bosznia-Hercegovina áll, őket Albánia, Macedónia, Portugália, Montenegró és Moldávia követik. 
 
Ezekből az országokból az ENSZ 2015-ös adatai szerint a helyben született lakosok mintegy ötöde döntött úgy, hogy elhagyja a szülőföldjét és máshol folytatja az életét. 

A legnagyobb elvándorlás Boszniában tapasztalható, ahol az ország 1,6 millió lakosa határozott a távozás mellett, ez pedig a teljes lakosságnak a 43.3 százaléka, amely öt százalékkal előzi meg az albániai elvádolási arányokat is. 

Szerbia és Magyarország nincs a TOP 10-ben, de mi a helyzet Délvidékkel? 

Meglepetés, hogy a leginkább kivándorlásra hajlamos európai országok “TOP 10-es listájába” nem került be sem Szerbia sem pedig Magyarország. Szerbia esetében az egyesült nemzetek adatai szerint mintegy 10.9 százalékos a kivándorlás, még az anyaország esetében ez a szám 6.0 százalékos a teljes lakosságra lebontva. 

A boszniaiak legnagyobb része Horvátországba költözött, míg a Szerbiaiak körében Ausztria a legnépszerűbb célpont, eközben a Montenegróiak leggyakrabban Szerbiába költöznek át. 

Mivel az ENSZ a származási országok és nem az etnikai hovatartozás alapján végezte el a kutatást, így abból nem derül ki, hogy a délvidéki magyarság körében mekkora, vagy a szerbekhez képest mennyivel nagyobb a kivándorlás aránya. Azonban a magyar állampolgárság és útlevél adta lehetőségekkel sokan éltek, így néhány esztendő alatt délvidéki magyarok tömegei hagyták el a szülőföldjüket, hogy a biztos megélhetés érdekében külföldön vállaljanak munkát. 

Legmagasabb kivándorlási arányok: 

Bosznia-Hercegovina – 43.3 százalék 

Albánia – 38.8 százalék 

Macedónia – 24.8 százalék 

Portugália – 22.3 százalék 

Montenegró – 22.1 százalék 

Moldávia – 21.8 százalék 

Horvátország – 20.4 százalék 

Litvánia – 18.9 százalék 

Írország – 18.8 százalék 

Románia – 17.5 százalék 

Kép: jakubmarian.com 

 

 
 
 

Hasonló bejegyzések