Délvidék Kiemelt 

Az MM és a VMDK is jelen volt a Jobbik kongresszusán

A Jobbik Magyarországért Mozgalom a hétvégén tartotta meg kongresszusát, ahol Vona Gábort, a párt elnökét bízták meg azzal, hogy a Jobbik miniszterelnökjelöltje legyen 2018-ban.

A Jobbik kongresszusára meghívást kapott több határon túli magyar párt és szervezet is, így a Délvidékről a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége is.

Az MM részéről a szervezet társelnöke Kókai Péter volt jelen Budapesten. Kókai a DélHír megkeresésére elmondta, hogy a Magyar Mozgalom fontos és jó dolognak tartotta, hogy meghívást kapott és jelen lehetett a Jobbik kongresszusán, hiszen az MM kihirdetett elvi álláspontja, hogy minden magyarországi parlamenti pártra egyformán tekint, azonos távolságtartással és közeledéssel, vagyis mindenkinek az irányába nyitottak. Majd hozzátette: “Aki szintén nyitottságot mutat irányunkba, azzal  pedig kapcsolatba is tudunk lépni, nem a Jobbik az egyetlen ilyen párt, de azoknak a sorába tartozik, amelyek nyitottságot és jóindulatot tanúsítanak a Magyar Mozgalom irányába.”

A határon túli vendégek fel is szólaltak a Jobbik rendezvényén, így Kókai Péter is megoszthatta gondolatait a kongresszus résztvevőivel.

“Tulajdonképpen a tényeket közöltem,

a Jobbik Magyarországért Mozgalom már az első pillanatoktól kezdve tudomást vett a Magyar Mozgalom létezéséről, nem kérdőjelezte meg az MM legitimitását, nem vonta kétségbe azt, hogy mi a délvidéki magyar közösségi érdekekért kívánunk tenni, mindezek mellett pártelnöki szinten fogadtak bennünket, vagyis teljes egészében elfogadták méltányolták és támogatták erkölcsi és politika módon a mi létezésünket, erről beszéltem, és ezt köszöntem meg a kongresszuson.


Másrészt az is tény, hogy mindeközben teljes elutasítást tapasztalunk a kormányzati pártok részéről, sőt ezen túl a kormány egyes képviselői, szintén az első pillanatoktól kezdve megkérdőjelezték a Magyar Mozgalom legitimitását, azt állítva, hogy mi nem magyar érdekeket képviselünk, ami természetesen nem igaz” – mondta el Kókai Péter a kongresszusi felszólalása kapcsán.

Vona Gábor beszédét értékelve Kókai elmondta, hogy szerinte az egy miniszterelnöki ambíciókat bejelentő beszéd volt, amely a záros időkeretek között próbált kitérni minden olyan fontos dologra, amely egy ország, egy állam egy nemzet szempontjából, jövője és prosperitása szempontjából fontos. “Vona Gábor érintette is ezeket a fontos kérdéseket és mindegyikre adott egy választ egy víziót, hogy a Jobbik hogy képzeli az adott társadalmi kérdést rendezni. Frappánsan Magyarország két legnagyobb problémájának tűnő témának az oktatásnak és az egészségügynek szentelte a beszéd egy jelentős részét, tehát nem elmenekült a legsúlyosabb problémák megoldása elől, hanem épp azoknak kíván majd nekivágni.”

A budapesti rendezvényen jelen volt Tari István is a VMDK alelnöke, aki portálunknak elmondta, hogy nem először vettek már részt a Jobbik kongresszusán, hanem harmadik alkalommal tesznek eleget a meghívásnak.

Tari István is felszólalt a rendezvényen, ahol üdvözölte a küldötteket és a vendégeket, akiknek ismételten felhívta a figyelmét arra, amit több alkalommal is elmondott már a VMDK a múltban is, miszerint

a területi autonómia megvalósításáért szálnak síkra és aki beengedi Szerbiát az Európai Unióba a délvidéki magyar területi autonómia megvalósulása nélkül, az nemzetárulást követ el.

Tari István a miniszterelnöki jelölti beszédről elmondta, hogy korrektnek tartotta az elhangzottakat és abban nem látott semmi kivetni valót, de hozzá tette azt is, hogy amikor az ember küzd a hatalomért, akkor mondhat sok szépet és jót, de a puding valódi próbája az evés.

“Jó volt hallani, hogy az egészségügyre és az oktatásra külön forrásokat szánnak, mivel ezek kemény kitartott ágazatok, az, hogy ebből mi valósul meg az már a jövő zenéje. A Jobbik kétségtelen előnye az is, hogy tiszta a kezük, hogy nem tapad hozzájuk piszkos pénz és nincsenek korrupciós botrányaik, de hogy hogyan viszonyulnak majd a jövőben a közpénzekhez és a határon túli magyarokhoz, az már a jövő zenéje” – mondta el Tari István.

Képek: Béli Balázs

Hasonló bejegyzések