Kiemelt Szerbia 

Komoly nyilatkozat: “Szerbia a főgonosz, akik ott uralkodnak, azok banditák”

Tiltakozó demonstrációra került sor Novi Pazar központjában. A tüntetés címe: “A szabadságért és a biztonságos jövőért” volt.

Sulejman Ugljanin, a Demokratikus Akció Pártjának elnöke kiemelte, hogy az elmúlt két és fél évtizedben több, a mai napig tisztázatlan bűncselekmény történt a szandzsáki bosnyákok ellen.

Felszólította a szerb államot, legkésőbb június elsejéig egyeztesse össze Szandszák területén az állami szervekben dolgozók összetételét a szandzsáki lakosság nemzeti struktúrájával, mert csak ez jelenthetne elégtételt.

Türelemre és összetartásra biztatta a szandszáki polgárokat. Ugyanakkor arra kérte őket,

a következő három hónapban ne vegyék figyelembe a bírósági idézéseket és ne tartsák tiszteletben az esetleges rendőrségi utasításokat, amelyek “a bosnyákok feletti nagyszerb terrornak lesznek tekinthetők”.

Ugljanin hozzáfűzte, hogy Szerbia és Montenegró a bosnyákok feletti bűnök elkövetőihez való toleráns, engedékeny viszonyulásukkal gyakorlatilag azt üzenik, hogy ezek a tettesek nem nyerik el a méltó büntetésüket, sőt, jutalomban részesülnek.

A Demokratikus Akció Pártjának elnöke meghívta az EU illetékeseit, látogassák meg Szandzsákot és a Bosnyák Nemzeti Tanáccsal együtt keressenek megoldást a bosnyákok státuszának megoldására.

Ugljanin arról az időszakról is beszélt, amikor miniszteri tisztségett töltött be a szerb kormányban. Szavai szerint az a fél év elég volt neki, hogy megismerje “a Szerbia nevű főgonoszt és rájöjjön, hogy ott banditák uralkodnak”.

(sputniknews.com és srbin.info nyomán, fotó: kurir.rs)

Hasonló bejegyzések